La comunitat internacional va anunciar ahir l'aixecament de les sancions econòmiques i financeres contra l'Iran, per tal de complir l'acord nuclear fixat entre les potències occidentals i Teheran l'any passat i després que l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) ratifiqués el compliment de les mesures exigides. "La UE ha confirmat que el marc jurídic que permet l'aixecament de les seves sancions econòmiques i financeres està en vigor", va assenyalar el Servei d'Acció Exterior de la UE. Comunicats similars van ser emesos per l'ONU i pels Estats Units, que també aixequen les sancions.

Així, s'eliminaran totes les restriccions en dues fases, la primera de les quals començava ahir i la segona, la plena eliminació de les mesures, es farà a partir de l'anomenat "dia de transició", en vuit anys -o abans- si l'OIEA arriba a la conclusió general que tot material nuclear continua tenint una "activitat pacífica" a l'Iran.

Fruit d'aquesta millora de les relacions entre l'Iran i els països occidentals, Estats Units va oferir ahir "clemència" a set iranians condemnats o pendents de judici al país nord-americà, a canvi de l'alliberament de cinc presoners de doble nacionalitat irano-nord-americana anunciada ahir per Iran. Dels set iranians, sis tenen doble nacionalitat iraniana-nordamericana, va precisar un funcionari el govern americà en un comunicat emès a Washington. Els cinc americans detinguts a l'Iran que seran alliberats són Amir Hekmati (exmilitar), Saeed Abedini (pastor religiós), Jason Rezaian (periodista del Washington Post), Nosratollah Khosravi-Roodsari (empresari) i Matthew Trevithick (estudiant).