El primer ministre britànic, David Cameron, va assegurar que les immigrants musulmanes que visquin al Regne Unit hauran de demostrar que han après anglès després d'un període de dos anys i mig o seran deportades. El Govern britànic va anunciar un pla destinat a facilitar l'ensenyament d'aquesta llengua a milers de dones musulmanes residents en aquest país amb l'objectiu de facilitar la seva integració en la societat i combatre l'extremisme. L'Executiu estima que hi ha unes 190.000 dones musulmanes vivint a Anglaterra que parlen molt poc o gens d'anglès.

La nova mesura, per a la qual hi ha un fons de 26 milions d'euros, s'aplicarà a partir del proper octubre. Actualment les esposes d'immigrants musulmans que arriben al Regne Unit amb visats vàlids durant cinc anys han de demostrar que parlen un anglès bàsic. No obstant això, amb els nous plans, aquestes dones hauran de provar que les seves habilitats idiomàtiques amb l'anglès han millorat després d'un període de dos anys i mig, sota amenaça de ser deportades als seus països.

"Quan la gent ve amb un visat per matrimoni, haurien de millorar el seu anglès després de dos anys i mig i ho comprovarem, i això és important", va afirmr Cameron en una entrevista. El líder tory va puntualitzar que amb aquesta mesura no està culpant "les persones que no saben parlar anglès", sinó que denuncia els homes musulmans que mantenen confinades les seves esposes a casa.

"Això està passant al nostre país i no és acceptable. Hauríem d'estar molt orgullosos dels nostres valors, del nostre liberalisme, de la nostra tolerància", va destacar Cameron. El primer ministre va assenyalar, en aquest sentit, que el Regne Unit té "una de les democràcies més multiètniques i amb molts credos del món", i que les persones que arriben a aquest país "també tenen responsabilitats".

Cameron va opinar que les dones musulmanes haurien de retirar-se el vel de la cara a les escoles, tribunals o en controls on sigui necessari veure'ls la cara. "Al nostre país les persones haurien de ser lliures de vestir com vulguin, de viure com vulguin", va assegurar el primer ministre.

Crítiques d'una exministra

Els plans de l'Executiu britànic van ser criticats per Sayeeda Warsi, expresidenta del Partit Conservador i primera ministra musulmana al Gabinet de Cameron a l'anterior legislatura. En un tuit, Warsi es va preguntar: "Per què només haurien de ser les dones musulmanes les que tinguin l'oportunitat d'aprendre anglès? Per què no tothom que visqui al Regne Unit i no sàpiga anglès?".

En un article publicat al diari The Times, Cameron va destacar la necessitat d'enfrontar-se a una minoria d'homes musulmans que exerceixen un "control perjudicial" sobre les seves dones en el si familiar, qur per la seva banda afronten una situació de discriminació i aïllament social.

"Molt sovint, a causa del que jo anomenaria "tolerància passiva", hi ha gent que se subscriu a la defectuosa idea d'un desenvolupament separat", va assenyalar el cap de Govern sobre la manca d'integració.