El Rei va rebre els líders de tres partits minoritaris -Nueva Canarias, Foro Asturias i Coalición Canaria- en l'inicia d'una ronda de consultes que se celebra amb el probable escenari d'una investidura frustrada de Mariano Rajoy, fet que l'obligaria a obrir una nova sèrie de contactes. No va escapar a cap dels interlocutors rebuts per Felip VI al seu despatx del Palau de la Zarzuela la impressió que proposarà Rajoy com a candidat a la Presidència del Govern, però també que el monarca assumeix que podria no aconseguir la investidura.

Tant és així que, amb Pedro Quevedo (Nueva Canarias) i Isidro Martínez Oblanca (Foro), el Rei va intercanviar bromes sobre una nova cita a la Zarzuela, la que es produiria si, com sembla, el líder del PP no aconsegueix ser investit i el cap de l'Estat ha de demanar de nou l'opinió de les forces polítiques. La diputada de CC Ana Oramas va anar més enllà i li va traslladar el seu convenciment que ni Rajoy ni el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, seran investits i caldrà repetir les eleccions.

Felip VI tenia previst rebre durant aquesta setmana els dirigents de 15 formacions, una vegada que ERC havia renunciat a reunir-se amb ell, però a aquesta negativa dels republicans catalans es va sumar la d'EH-Bildu, la diputada del qual Marian Beitialarrangoitia havia acceptat anar a la Zarzuela avui al migdia. Després que aquest cap de setmana les bases d'EH Bildu rebutgessin en assemblees participar en les consultes, Beitialarrangoitia no es reunirà amb el monarca, fet que ella va justificar perquè els militants del seu partit no se senten "súbdits" d'una monarquia que representa , va dir, el "major símbol del caràcter antidemocràtic de l'Estat espanyol".

El president del Govern va assegurar que hi ha "molt marge" per negociar amb el PSOE per tal d'intentar un acord per a la investidura, però el líder dels socialistes, Pedro Sánchez, va destacar que "no és no" i que buscarà un pacte per liderar un Executiu de canvi. Rajoy va reiterar el seu missatge que la millor opció és un Govern presidit per ell i amb el suport del PSOE i Ciutadans .

Però tenint en compte la resposta negativa del líder del PSOE, el va acusar de buscar "a qualsevol preu" el suport dels "independentistes i els extremistes" per aconseguir una mena de Pacte del Tinell, pel qual el socialista Pasqual Maragall va ser elegit president de la Generalitat.

Les apel·lacions a l'acord no van fer efecte en Sánchez, que va advertir a Rajoy: "No és no". Davant d'això, va assegurar que "compliré el mandat" expressat a les urnes el 20 de desembre i formarà, si així ho vol la resta de forces progressistes, un "Govern de canvi que reconstrueixi l'Estat de benestar".

Petició de Compromís

Una altra cessió, aquest cop de diputats, va agafar protagonisme davant la petició de la líder de Compromís, Mónica Oltra, que els socialistes cedeixin un parlamentari perquè les marques de Podem tinguin grup al Congrés com a pas previ a parlar d'un acord de Govern. A l'espera del que pugui passar, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va advertir al PSOE que no compartirà amb ell "invents" perquè Podem tingui quatre grups al Congrés.