El president de França, François Hollande, va defensar que la conjuntura econòmica i la persistència de l'atur reclamen que es decreti un estat d'emergència "econòmica i social" que impulsi la creació d'ocupació i la competitivitat de les empreses. El mandatari, que va supeditar la seva candidatura a la reelecció el 2017 a la inversió de la corba de l'atur, centrarà l'acció de l'Executiu en aquesta matèria amb un pla de més de 2.000 milions d'euros per al que busca el suport de la comunitat empresarial i dels actors socials.

En un discurs solemne davant el Consell Econòmic, Social i Mediambiental (CESE), va fer una referència directa a l'estat d'excepció decretat després dels atemptats de mitjans de novembre a París, i va destacar que "l'única qüestió que importa més enllà de la seguretat dels francesos és la feina". "Davant del desordre en el món, davant d'una conjuntura econòmica incerta i un atur persistent, hi ha també un estat d'emergència econòmica i social que ha de proclamar-se", va apuntar en un reconeixement explícit que el creixement encara és massa feble com per rebaixar l'atur.

Mesures d'estalvi

Amb més de 600.000 aturats més que quan va agafar les regnes de l'Elisi el 2012, la seva proposta, avançada en part en el seu tradicional discurs de Cap d'Any, té en la formació i en les primes als nous contractes alguns dels seus eixos. La meitat dels diners, aconseguits amb mesures d'estalvi i no a través d'un augment d'impostos, aniran destinats a finançar un pla de formació addicional per a 500.000 aturats, el doble que l'any 2015, especialment en sectors com el digital i la transició energètica.