Oxfam va denunciar que només 62 persones posseeixen ja la mateixa riquesa que 3.600 milions de persones, la meitat de la població mundial. Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe "Una economia al servei de l'1%", publicat a nivell internacional per l'organització Oxfam Intermón a l'estat espanyol. A Catalunya, les dades també indiquen un creixement de la desigualtat. El patrimoni de les 20 majors fortunes catalanes va augmentar un 34% el 2015 i, a l'estat espanyol, l'1% de la població concentra més riquesa que el 80% dels ciutadans més pobres.

Quan falten poques hores per a l'inici del Fòrum Econòmic Mundial a Davos (Suïssa), Oxfam va instar els líders mundials a posar fi als paradisos fiscals; un reclam que fa extensiu als responsables de Catalunya i de l'estat. Oxfam va denunciar un augment descontrolat de la desigualtat i va destacar que fa cinc anys eren 388 persones les que concentraven la mateixa riquesa que la meitat de la població mundial; l'any 2015, n'eren només 62.

L'informe posa de manifest que, des del 2010, els ingressos de la meitat de la població s'han reduït en un bilió de dòlars, una dada que suposa una caiguda del 41%. Per contra, la fortuna de les 62 persones més riques del planeta ha augmentat en més de 500.000 milions de dòlars.

L'organització va fer una crida perquè es prenguin mesures urgents contra la crisi de la desigualtat extrema, que, segons va alertar, posa en perill el progrés dels últims 25 anys en la lluita contra la pobresa.

En la presentació de l'informe a Barcelona, el director d'Oxfam Intermón a Catalunya, Francesc Mateu, va puntualitzar que aquestes xifres no amaguen "una enveja cap als rics", sinó que són "uns indicadors dels nivells de desigualtat". Una desigualtat, va condemnar, que "està a totes les societats d'una manera greu i a la nostra, també".

També hi va intervenir el responsable de Fiscalitat i Sector Privat d'Oxfam Intermón, Miguel Alba, i com a convidat, el catedràtic de Política Econòmica de la UB i President del Cercle d'Economia, Antón Costas.