La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va arrestar tretze persones presumptament relacionades amb un frau milionari en contractes de l'empresa pública Aguas de las Cuencas Mediterraneas (Acuamed), depenent del Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient. Entre els detinguts hi ha el director general d'Acuamed, Arcadio Mateo del Puerto; la directora d'Enginyeria i Construcció d'aquesta mateixa entitat i els seus delegats a Múrcia i València.

Mateo, al capdavant d'Acuamed des del 2012, serà rellevat del seu càrrec avui en un consell d'administració extraordinari d'aquesta empresa pública, convocat amb un únic ordre del dia.

Segons la Guàrdia Civil, es tracta de l'operació Frontino, en què es van practicar 16 escorcolls, entre ells els de la seu central de l'empresa pública a Madrid, les seves delegacions a Múrcia i València, la dessaladora de Torrevella (Alacant) i llocs de treball d'empreses adjudicatàries de contractes.

La UCO investiga una suposada trama que des d'Acuamed hauria adjudicat de forma fraudulenta obres i hauria falsificat certificats i liquidacions per augmentar significativament les quantitats a abonar a les empreses adjudicatàries.

Les obres investigades es troben relacionades, entre d'altres, amb la creació de conduccions aqüíferes terrestres, condicionaments de conques de rius i contenció d'embassaments, construccions de dessaladores i tractaments químics per a la descontaminació d'embassaments.

Les investigacions es van iniciar al setembre de 2014 després d'una denúncia presentada a la Fiscalia Anticorrupció i les diligències, de les que s'ha fet càrrec el Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, del qual és titular Eloy Velasco, han estat declarades secretes.

Fins al moment s'han efectuat 13 detencions (8 a Madrid, 3 a Barcelona, 1 a València i 1 a Alacant); i s'han practicat 16 escorcolls en diferents seus socials d'empreses i domicilis particulars (8 a Madrid, 3 a València, 2 a Múrcia, 1 a Alacant, 1 a Barcelona i 1 a Tarragona).