La UCO, la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, té constància que l'empresa pública Acuamed inflava el preu final de l'obra adjudicada fins a un 10% més. Els investigadors calculen que la quantia del frau detectat supera els vint milions d'euros. La majoria dels contractes presumptament fraudulents van ser adjudicats l'any 2012, tot i que la UCO té sobre la taula adjudicacions que va fer l'empresa pública dependent del Ministeri d'Agricultura l'any 2007 i fins a l'any passat.

Directius d'Acciona Infraestructuras, FCC Construcción i l'empresa Pipeline es troben entre els detinguts pel frau destapat a l'entitat pública Acuamed, dependent del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, els màxims responsables de la qual van ser rellevats.

La Guàrdia Civil ha detingut tretze persones presumptament relacionades amb un frau en contractes d'Aigües de les Conques Mediterrànies, entre ells el seu director general, Arcadio Mateo del Puerto (que cobrava 130.000 euros a l'any), i la seva directora d'Enginyeria, Gabriela Mañueco. Tots dos van ser rellevats pel seu Consell d'Administració, segons va explicar el secretari d'Estat de Medi Ambient, Pablo Saavedra, que presideix l'empresa pública. A més de les destitucions, el ministeri va donat instruccions a l'Advocacia de l'Estat per personar-se en la causa.

Entre els detinguts hi ha el president de FCC Construcción, Miguel Jurado, el director d'Infraestructures a Espanya d'Acciona Infraestructuras, Justo Vicente Pelegrini, i el president de l'empresa Pipeline, Manuel Moreno Maestre.

Segons la Memòria anual d'Acuamed corresponent al 2014, l'empresa pública executa 22 projectes hidràulics amb una inversió de 3.614 milions d'euros, sobretot plantes dessaladores. A 31 desembre de 2014, presentava una Tresoreria disponible de 288 milions i un patrimoni net de 2.390 milions.

L'àmbit d'actuació d'Acuamed abasta un territori que s'estén des de Girona fins a Màlaga, englobant part de les Conques Internes de Catalunya i del riu Ebre, així com les conques dels rius Xúquer i Segura i part de la Conca Mediterrània Andalusa.