La dirigent de Sortu Amaia Izko va assegurar que Arnaldo Otegi sí que podrà presentar-se a les properes eleccions basques com a candidat a lehendakari, i a tots els comicis que vulgui i decideixin les bases d'EH Bildu, perquè ni la sentència d'inhabilitació que compleix, ni «la llei i la jurisprudència», ho impedeixen.

L'advocada i portaveu de Sortu va opinar que la decisió, que «és ferma perquè porta tres anys de compliment» i «ja no es pot canviar», fixa per a Otegi «una inhabilitació especial per a càrrec o ocupació pública», però «la llei i la jurisprudència desenvolupada» estableixen que «una condemna en aquests termes, amplis, no concrets, no pot executar-se». «Per tant -va destacar-, cap resolució que dicti l'Audiència Nacional pot canviar aquesta situació», de manera que, «malgrat la inhabilitació especial, Arnaldo, si vol i ho desitgen les bases d'EH Bildu, podrà concórrer a les properes eleccions».

I per ser lehendakari del Govern basc, el dirigent pres només haurà de rebre el suport corresponent a les urnes dels votants d'Euskadi, va assegurar. Izko va afegir que la sentència de confirmació dictada per l'Audiència Nacional és recurrible en cassació davant el Tribunal Suprem, però va aclarir que serà la defensa d'Otegi la que analitzi «si val la pena recórrer» una resolució que «no té cap efecte pràctic».

Per part seva, el portaveu del Govern Basc, Josu Erkoreka, va denunciar que la inhabilitació de l'exdirigent de Batasuna «pertany a una altra època» i «no té sentit en aquest temps polític nou». El portaveu de l'Executiu va recordar, que la institució «sempre ha defensat sense desmai que no hi ha motius perquè Otegi segueixi a la presó».