Familiars i companys van oferir una calorosa benvinguda a Julio Latorre, José Enrique Rodríguez i Manuel Blanco, els tres bombers sevillans membres de l'ONG Proem-Aid que van ser detinguts la passada setmana a Grècia acusats de tràfic de persones i de possessió il·legal d'armes. Els tres voluntaris, van arribar a darrera hora de la nit de dimarts a l'aeroport de San Pablo, a Sevilla. A la terminal aeroportuària van ser rebuts per un centenar de familiars, membres de Proem-Aid i companys del cos de bombers de Sevilla, alguns dels quals els van mantejar a manera de benvinguda i els van acollir amb crits i pancartes d'«herois». També van corejar frases com «Les responsables són les bombes, no els bombers» o «No a la guerra». Tant Julio Latorre com els seus companys van assegurar als periodistes sentir-se molt emocionats amb aquesta rebuda, «bastant cansats», després de gairebé un dia de viatge, i van rebutjar opinar sobre els motius pels quals van ser detinguts. efe/Ddg sevilla

Una dona de 35 anys i un nen de cinc van morir per hipotèrmia, després que les embarcacions en què viatjaven s'enfonsessin prop de l'illa grega de Lesbos, al mar Egeu. Les víctimes viatjaven en dues barcasses que intentaven arribar a l'illa grega procedents de Turquia. El menor va morir quan era traslladat a port en una operació en què van ser rescatades 54 persones.

Les temperatures a Lesbos estan al voltant dels zero graus, fet que origina gelades a la part nord, on solen arribar les embarcacions, i fins i tot dilluns va provocar nevades. El fred, però, no ha fet que disminueixi l'arribada diària d'embarcacions amb refugiats.

Per altra banda, els governs d'Eslovènia i Croàcia van confirmar que seguiran les mateixes restriccions que va anunciar Àustria sobre l'entrada de refugiats, en relació a la limitació del nombre d'immigrants. «El Govern ha d'adoptar les corresponents decisions concretes dijous i una de les possibilitats és determinar el límit de l'afluència des de Croàcia. Haurem d'adaptar-nos al que faci Àustria», va assenyalar el ministre d'Exteriors eslovè, Karl Erjavec.

Aquestes declaracions es van produir després que Viena anunciés que limitarà les sol·licituds d'asil a un màxim de 37.500 aquest any, encara que el ministre va destacar que encara no ha rebut cap informació oficial des d'Àustria.

La situació a les fronteres del país balcànic per ara no ha canviat i s'espera que Àustria comenci a aplicar les seves noves mesures a partir del proper mes. El ministre d'Interior croat en funcions, Ranko Ostojic, va confirmar que també Croàcia aplicarà mesures restrictives.

El president d'Alemanya, Joachim Gauck, va assegurar que el seu país instaurarà aquest any diferents formes de control davant del flux de refugiats que segueixen arribant. Alemanya va adoptar un política d'obertura davant la crisi de refugiats, principalment sirians, que han arribat a Europa, i dels quals l'any passat va rebre 1,1 milions, sent el país que de lluny més refugiats ha acollit.

Atacs racistes al Regne Unit

Sol·licitants d'asil de Middlesbrough, al nord-est d'Anglaterra, van denunciar patir atacs racistes, atès que les portes de les cases en què viuen estan pintades de color vermell i això els converteix en un objectiu reconeixible.