El Congrés estalviarà 85.791 euros al mes -el que suposa més d'un milió d'euros a l'any- gràcies a la concentració en el grup parlamentari de Podem dels seus socis territorials i a la decisió de la Mesa de rebutjar que els quatre diputats de Compromís puguin conformar grup propi. Malgrat les seves pretensions inicials, la formació de Pablo Iglesias va registrar finalment un únic grup parlamentari a la cambra baixa, renunciant així a tenir un grup per a Podem i un altre per a cada un dels seus tres socis territorials (En Marea, En comú Podem i Compromís-Podem). Així les coses, la creació d'un únic grup format per Podem i els seus socis electorals comportarà un estalvi per al Congrés de 85.791 euros mensuals, a raó de 28.597,08 euros en concepte de subvencions fixes per a cada un dels tres grups que finalment no veuran la llum. En total, l'estalvi que representa per a la cambra baixa superarà el milió d'euros cada any i, si la legislatura durés els quatre anys que estan previstos constitucionalment, aquest estalvi superaria els 4.110.000 euros. ddg madrid

El PP i Ciutadans van sumar forces a la Mesa del Congrés per vetar el grup parlamentari presentat per ERC, EH-Bildu i Izquierda Unida i van argumentar «frau de llei» per justificar aquest bloqueig, mentre que Compromís es va quedar, com era previsible, sense grup, després de separar-se de Podem. La Mesa tenia la tasca d'aprovar les sol·licituds dels grups i ho va fer en tots els casos excepte en aquests dos. Ara hi ha de termini fins a demà per als recursos i hi haurà una decisió definitiva dimarts que ve.

El bloqueig de PP i Ciutadans al grup d'Esquerra, al qual s'havien sumat EH-Bildu i IU, va agafar per sorpresa tothom, inclòs el president de la Cambra, Patxi López, com va admetre en la seva compareixença davant els periodistes. La conformació d'aquest grup comptava amb el vistiplau dels informes jurídics de la Cambra.

López va explicar que els diputats de PP i Ciutadans a la Mesa entenen que en aquest cas es produeix un «frau de llei» amb l'únic objectiu per part d'EH-Bildu i IU de cobrar les subvencions per l'enviament de propaganda electoral, quelcom que requereix comptar amb grup propi. Sí admetrien, però, que ERC tingui grup sense aquestes dues formacions.

Per la seva banda, el grup de Compromís ha estat vetat perquè no compleix el requisit d'un mínim de cinc diputats -en té quatre-, i només va comptar amb el suport dels dos vocals de Podem.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va justificar la posició del seu partit a la Mesa recordant un informe del Tribunal de Comptes que ja advertia que aquest tipus de grup, que s'ha conformat en altres ocasions, podria constituir un frau que derivaria en un procés «d'abast econòmic» contra els que el formulen.

El portaveu del PSOE, Antonio Hernando, va discrepar en retreure al PP i Ciutadans que se «saltin» els informes favorables de la Cambra per vetar el grup d'ERC, Bildu i IU.

Paral·lelament, Patxi López va explicar que els grups de Democràcia i Llibertat i el PNB podran tenir la denominació de grup català i basc, respectivament, com havien demanat, quelcom al qual s'oposava Ciutadans.

Al Senat, la Mesa va rebutjar amb la majoria del PP i l'abstenció del PSOE i del PNB, que Podem i les seves candidatures territorials puguin constituir-se en dos grups parlamentaris.

Per altra banda, la Mesa del Congrés també haurà de tenir en compte el proper dimarts l'informe dels serveis jurídics sobre quina activitat pot tenir la Cambra en aquest moment. En aquest informe, els lletrats del Congrés no veuen raons perquè el Congrés no pugui començar a tramitar les proposicions de llei que ja han anat presentant les diferents forces.