Podem s'ha acostat al PSOE per a una possible investidura de Pedro Sánchez, mentre van sorgir crítiques a Ciutadans i al mateix PP?per la «inacció» de Mariano Rajoy en la recerca d'un acord, quan es compleix un mes de la celebració de les eleccions.

En les últimes hores, Podem ha fet un pas que pot aplanar el camí per a un possible acord per facilitar la investidura del líder del PSOE, en rebaixar en el seu discurs el protagonisme de la seva exigència d'un referèndum a Catalunya i donar prioritat a la seva «agenda social».

La consulta que proposa Podem a Catalunya ha estat fins ara el principal escull per a l'entesa entre les dues forces polítiques, donada la negativa dels socialistes a acceptar el referèndum com a condició. Ahir, la secretària general de Podem Andalusia, Teresa Rodríguez, va assegurar que a l'hora de negociar amb el PSOE l'«agenda social» està per davant del referèndum, i que han estat els socialistes els que han col·locat aquesta consulta com la «línia vermella», quelcom en el que va coincidir la diputada Irene Montero.

També el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, va avançar que els seus quatre diputats podrien donar suport a la investidura de Sánchez si accepta una reforma del reglament del Congrés, un model de finançament just amb els valencians i la derogació d'algunes lleis, com la reforma laboral o la Lomce.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va assenyalar que, en cap cas, els seus nou diputats donarien suport a Rajoy, i va assenyalar que esperen que el PSOE es manifesti sobre el dret d'autodeterminació.

Juan Carlos Girauta, portaveu de Ciutadans al Congrés, va afirmar que al seu partit estan «molt sorpresos» per la «inacció» de Rajoy i que no veu el PP amb «moltes ganes» de convèncer a ningú per formar Govern. Girauta creu que en un primer moment de «commoció» i «estat de xoc» es podria entendre l'actitud de Rajoy en afrontar uns resultats que no esperava, però «van passant les hores» i segueix igual.