L'Estat islàmic ha emès recentment un vídeo amb amenaces a diferents països musulmans i europeus que inclou diverses al·lusions a Espanya. Els terroristes mostren en diverses ocasions el mapa de la península Ibèrica. El vídeo ha estat detectat per AICS, empresa dedicada a l'estudi de les amenaces gihadistes, i Espanya apareix per primera vegada en el segon minut del vídeo, inclosa en el mapa d'Europa mentre una veu en off en àrab situa com a objectiu el vell continent.

Segons després, els terroristes se centren en un mapa antic d'Espanya i s'aprecia una línia que recorre el territori que separa Madrid de París. La següent imatge és la península Ibèrica ja en solitari que es va tenyint de vermell mentre continua parlant la veu en off. El vídeo ha estat elaborat per una de les nombroses productores locals amb què compta l'Estat Islàmic. En aquest cas, l'encarregada de realitzar-lo ha estat la productora Wilayat A Damishq (província de Damasc).

Per altra banda, el terrorisme gihadista i l'Estat Islàmic, artífex de part d'aquesta violència, la crisi econòmica i la immigració il·legal són, per aquest ordre, les principals amenaces que preocupen els espanyols, segons l'últim baròmetre del Reial Institut Elcano.

Un 58% dels enquestats assenyalen el terrorisme gihadista com el seu principal temor, un percentatge que sumat al 32% dels que esmenten en primer lloc l'Estat Islàmic s'eleva a un aclaparador 90% dels espanyols preocupats per aquestes amenaces.

Impacte dels atacs de París

En aquests resultats hi ha hagut un «impacte clar dels atemptats de París» ocorreguts el 13 novembre de 2015, va explicar Carmen González Enríquez, directora de l'Observatori d'Imatge Exterior d'Espanya i investigadora principal de l'Institut Elcano, encarregada de presentar el baròmetre.

A la llista de principals amenaces de l'exterior, els espanyols afegeixen la crisi econòmica (42%), la immigració irregular (16%), les decisions de la Unió Europea (UE) sobre economia (13%), els refugiats (12%) , l'escalfament global (11%), el narcotràfic (8%), el Marroc (7%), problemes d'energia (6%), la influència de la Xina (6%), Gibraltar (5%) i Rússia (4%).

L'actitud dels espanyols respecte a què fer davant l'arribada de refugiats i immigrants econòmics irregulars a Europa, que el 2015 van superar el milió de persones, és previnguda i està dividida. Una gran majoria (73%) creu que la integració dels refugiats a Europa no serà fàcil, que Europa té un límit d'acollida (72%) i que ha de controlar millor les seves fronteres exteriors per evitar aquestes arribades (66%).