L'exsecretari d'Estat de Medi Ambient, actual subsecretari de Presidència del Govern i número 3 de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, Federico Ramos, va participar en la presumpta reunió amb FCC en la qual es va pactar una «compensació indeguda» de 40 milions a la constructora que després es va consignar en els pressupostos de 2015.

Exempleats de l'empresa pública Acuamed, diversos d'ells enginyers, van explicar al jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco que aquesta reunió es va celebrar al Ministeri d'Agricultura i que a ella va acudir Ramos. En aquesta trobada es va acordar suposadament amb FCC una compensació il·legal de 40 milions d'euros, que finalment es va consignar en una partida de 36 milions inclosa en els pressupostos generals de l'Estat e 2015, segons afirma el jutge Velasco.

Aquesta és una de les possibles il·legalitats que investiga el jutge en el cas Acuamed i que dimecres va reflectir en el seu acte enviant a presó incondicional cinc dels tretze detinguts dilluns passat per aquest frau, entre ells el director general de l'empresa pública, Arcadio Mateo del Puerto.

Aquesta suposada compensació es va pactar dins d'un contracte concedit a la UTE formada per FCC i Abengoa, el de la construcció de la dessaladora de Bajo Almanzora, a Almeria. Segons explica el jutge, FCC i Abengoa havien de pagar el 100% dels desperfectes que es van produir després que s'inundés la dessaladora, però el director general d'Acuamed va accedir a abonar un 40% del seu valor i que FCC pagués el 60% (40 milions), quan, insisteix Velasco, aquestes reparacions no eren «responsabilitat de l'Administració».

La finalitat era que FCC acabés no havent de pagar res per les inundacions, ja que, segons Velasco, després Acuamed i la constructora van pactar que se li rescabalaria d'aquesta despesa «mitjançant compensacions en altres obres, pel que sembla pactades des de molt alt nivell en el Ministeri d'Agricultura», del qual depèn l'empresa pública. Especialment, aquesta compensació es plasmaria en el contracte de la descontaminació del pantà de Flix.