El president del Govern, Mariano Rajoy, va assegurar que té «totes les forces» per presentar la seva candidatura a ser investit de nou cap de l'Executiu i va argumentar que seria bo per a Espanya que aquest assumpte estigués resolt en el termini de 15 dies. Rajoy va convidar el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a «relaxar-se», en comptes de criticar-lo, alhora que li va demanar que tingui altura de mires.

«Evidentment, la meva candidatura la presentaré. Ens han votat més de set milions d'espanyols i sincerament crec que en la situació en què estem, una mica de seny va bé», va afegir. Per a ell, l'únic plantejament seriós seria que en quinze dies pogués estar resolta la investidura, ja que tota la resta, com una coalició de vuit o nou partits, generaria incertesa i seria «un disbarat».

Davant les paraules de Sánchez que li havia recomanat que si no se sotmetia a un debat per aconseguir la seva investidura hauria de marxar a casa, va insistir que és bo «relaxar-se de tant en tant». En ser preguntat sobre si hi ha raons perquè al PP puguin estar preocupats per una suposada inacció seva per aconseguir un acord, va explicar que ha parlat amb totes les persones amb les que ho havia de fer i que aquest no és un moment per «donar espectacles», sinó per ser seriosos. Va recordar que amb l'únic que no ha parlat és amb Sánchez perquè ell no desitja parlar amb el PP.

Hores abans, el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, havia dit després de reunir-se amb el Rei, que Felip VI maneja com a primera opció que Rajoy se sotmeti a la investidura, però tampoc descartava l'alternativa que el líder del PP renunciés davant la falta de suports parlamentaris.

Baldoví va explicar que el monarca considera que s'ha de se?guir l'«ordre natural de les coses», de manera que sigui Rajoy qui intenti en primer lloc obtenir el suport del Congrés. Malgrat això, el Rei també manejava l'alternativa que el PP optés per no presentar-se davant la certesa que no tindrà els vots suficients, quan el diputat li va plantejar aquesta segona possibilitat.

Sánchez va assenyalar que «aquest és el temps de Rajoy» per intentar formar govern i que la «democràcia té les seves formes, els seus terminis i els seus temps». Després d'assenyalar que està veient «molts rumors» i que a ell no li «agrada opinar sobre rumors», el líder socialista, que avui serà rebut en audiència pel Rei, va argumentar que, tot i que «és veritat que durant quatre anys hem estat acostumats a veure Rajoy darrere del plasma, sense donar la cara, ni retre comptes», ara no pot renunciar a sotmetre's a la sessió d'investidura. «Li dic una cosa, senyor Rajoy: si no va al Congrés, millor que se'n vagi a casa», va aconsellar Sánchez en to solemne al president del Govern en funcions.

Per part seva, el PNB supedita un hipotètic suport al líder del PSOE per formar Govern a que defensi sense dubtes el Concert Econòmic, obri la porta a un nou estatus polític basat en el dret a decidir i estableixi una relació bilateral Euskadi-Espanya. El diputat nacionalista Joseba Agirretxea va afirmar que aquestes «condicions» del seu partit són «conegudes per tots».