El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va comunicar al Rei que els escons del seu partit estan disponibles per «desencallar» l'actual situació de «guerra freda» entre el PP i el PSOE, de manera que pugui començar la legislatura i sigui possible la investidura d'un president del Govern.

En una roda de premsa al Congrés després d'entrevistar-se amb el Rei al Palau de la Zarzuela durant una hora i mitja, va explicar que si el PP o el PSOE estan disposats a assumir que «han perdut força» i un dels dos s'absté perquè pugui governar l'altre, llavors Ciutadans es podria abstenir també.

Es podria desbloquejar així la situació, tot i que va reiterar que qualsevol acord en què hi sigui el seu partit ha de respectar en tot cas els «pilars» de la democràcia espanyola, que són irrenunciables per a ells. Rivera va fer referència com a principis irrenunciables a la vigència de la Constitució des del primer article fins a l'últim -si bé està disposat a reformar-la-, la igualtat dels espanyols, l'economia de mercat, l'Estat del benestar i la pertinença a la UE.

Però de moment, va lamentar, ni el PP ni el PSOE han donat mostres de voler fer aquest pas, i se'ls veu més preocupats per la seva pròpia agenda que per la del país, que ha votat «canvi i diàleg».

Ciutadans, però, sí que està disposat a ser garant d'aquest nou escenari de canvi, va destacar, i creu que aquesta segona Transició que s'ha posat en marxa ha de ser una «oportunitat» per superar aquesta política de blocs, que permeti emprendre les reformes que necessita el país.

Reforma constitucional

En aquest context de reformes, Ciutadans està obert a emprendre una reforma de la Constitució sempre que sigui un debat «seriós», que involucri també el PP, i prenent com a base l'informe del Consell d'Estat. Va insistir que no hi ha una proposta de govern ni del president en funcions, Mariano Rajoy, ni del líder socialista, Pedro Sánchez.