El diputat d'En Comú Podem Raimundo Viejo va demanar al PSOE que aclareixi si té una proposta alternativa al referèndum que generi el mateix consens entre la societat catalana per solucionar el debat independentista. «Si algú té una altra solució que no passi per un bloqueig institucional, que no passi per impedir el diàleg i que no passi per la intolerància de la plurinacionalitat, doncs que expressi clarament quina és aquesta, en què consisteix i ens posarem a discutir el que sigui», va apuntar. Viejo va assenyalar que, fins ara, només els ha arribat «una polifonia» i una sèrie de «veus diferents i contradictòries» des de dins del PSOE. «De vegades sembla que estarien disposats a parlar-ne i altres vegades el posen com una línia vermella», va assenyalar el diputat d'En Comú Podem. efe/ddg madrid

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va traslladar al rei Felip VI la seva voluntat de formar un Govern del canvi amb PSOE i IU, un Executiu en el qual assumiria la vicepresidència i el seu partit quatre ministeris. Iglesias, en roda de premsa al Congrés després de la reunió que va mantenir amb el Rei en el marc de la ronda de consultes per a la investidura, va anunciar que està disposat a treballar des de ja per a la conformació d'aquest govern en una negociació «televisada, retransmesa, pública i transparent».

Acompanyat per la plana major del seu partit, i al costat de l'ex-Jemad Julio Rodríguez, que no va obtenir l'acta de diputat, i també del portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, Iglesias va explicar que el Monarca «ha estat en el seu lloc» i ha vist «raonable» que realitzés aquesta proposta «tenint en compte el resultat de les eleccions».

A més de la vicepresidència del Govern, Iglesias va proposar com a àrees prioritàries del futur Executiu i que podria assumir el seu partit els ministeris de Política Social, Economia, Defensa i Interior. També considera que el ministeri dedicat als assumptes de «plurinacionalitat» hauria de recaure en una persona de la candidatura de «confluència», En Comú Podem, per ser la força que va guanyar els comicis a Catalunya, així com una cartera per a IU.

El líder de Podem va insistir que «no es pot esperar Rajoy» ni els «jocs parlamentaris», encara que, això sí, també va mostrar la seva desconfiança en els aparells i les velles elits del PSOE. «Si el PSOE vol, pot haver-hi un Govern del canvi», va vaticinar Iglesias, que va destacar que tant ell com el Rei no veuen desitjable un escenari d'eleccions generals.

Per part seva, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar que «agraeix» l'oferta de govern dePablo Iglesias, però va insistir en demanar-li un respecte «escrupolós» als temps i procediments democràtics, abans de saber que el president en funcions, Mariano?Rajoy, rebutjava sotmetre's de moment a la investidura.

Sánchez, que va comparèixer al Congrés per detallar la seva audiència amb el Rei, va fer broma en explicar la sorpresa que li havia causat sortir de Zarzuela i comprovar que tenia ja «tots els ministres nomenats». «El Rei m'ha informat de la proposta de Iglesias. He entray a la Zarzuela sense un govern i sembla que tinc ja tots els ministres nomenats», va dir.

El líder socialista va admetre que els votants del PSOE i els de Podem «no entendrien que no ens entenguéssim». Sobre l'oferta de diàleg del líder de Podem per formar un Govern de coalició PSOE-Podem-IU, presidit per Sánchez, amb Iglesias de vicepresident, va dir també que la seva intenció és «parlar primer de polítiques». «Programa, programa, programa», va advertir, emulant l'històric dirigent comunista Julio Anguita.

A més, va recordar que, tot i que els socialistes coincideixen en el «diagnòstic» de molts dels problemes d'Espanya amb Podem, «qüestió diferent són les polítiques» que els dos partits proposen per a resoldre aquests problemes, entre ells, els econòmics, els de convivència a Catalunya i els de corrupció.

Sobre futures converses per conformar govern, va incidir que «qualsevol conversa i negociació ha d'estar basada en la confiança, no en la desconfiança». D'aquesta manera -va defensar- «es veurà que el PSOE està en allò concret». En tot cas, es va mostrar confiat que, si Rajoy «fracassa», els socialistes puguin intentar conformar un govern «reformista» i «progressista».