Almenys 43 persones, entre elles 17 nens, van morir en el naufragi de dues embarcacions amb refugiats i migrants al mar Egeu, prop de les illes gregues de Farmakonisi i Kalolimnos. Una embarcació amb 48 persones es va estavellar contra les roques i es va enfonsar a la costa oriental de Farmakonisi a la matinada d'ahir. Mentre que 40 tripulants van poder salvar-se pels seus propis mitjans, els guardacostes i una nau de Frontex van recuperar els cossos sense vida de 8 persones, 6 nens i dues dones, i van aconseguir salvar una nena.

Paral·lelament, la zona marítima de Kalolimnos, en l'operació de rescat es van poder rescatar 26 persones, a més de recuperar-se 35 cadàvers, entre ells els de 11 nens. Encara hi ha un nombre incert de desapareguts, ja que es desconeix quants ocupants viatjaven en l'embarcació.

Segons dades de la policia grega, el 34% dels refugiats que han arribat a Grècia en els primers 15 dies de l'any són nens, el 21% dones i el 45% homes. L'arribada de barcasses s'ha incrementat malgrat el mal temps precisament perquè quan les condicions meteorològiques són més complicades els traficants ofereixen rebaixes en els viatges des de la costa turca.

El preu pot arribar a baixar fins als 500 euros, la meitat del que costa el trajecte habitualment. Això explica que malgrat les tempestes que es van registrar el dimecres, es superés la xifra rècord de més de 2.000 persones, la majoria dones i nens, que van desembarcar a l'illa de Lesbos.

Per part seva, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va garantir a Turquia el suport financer que espera de Brussel·les per atendre al seu territori més de dos milions de refugiats, alhora que insistia en la necessitat de donar una «solució europea» a la crisi migratòria precipitada pel conflicte sirià.

La Unió Europea «posarà a disposició de Turquia els 3.000 milions d'euros compromesos», va assegurar Merkel davant el primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, després de la primera cimera dels dos governs, centrada en la crisi dels refugiats i la lluita contra el gihadisme. Es tracta d'uns fons acordats el passat novembre, en el pla d'acció consensuat entre Brussel·les i Ankara per millorar les condicions de vida dels refugiats sirians al seu territori, el que s'avaluarà en el Consell Europeu del 18 de febrer. L'objectiu compartit és «reforçar la cooperació» amb Turquia, país clau per frenar l'arribada de refugiats a la UE.