El president del Govern, Mariano Rajoy, va declinar l'oferiment del Rei de sotmetre's a la sessió d'investidura per ser reelegit perquè és conscient que ara no compta amb els suports necessaris, però no renuncia a intentar-ho més endavant, ja que seguirà treballant per un acord. En una compareixença al Palau de la Moncloa després de la reunió que va mantenir amb el Rei en la qual li va oferir sotmetre's a la investidura, Rajoy va agrair aquesta deferència, però li va dir que «en aquest moment» no està en condicions de presentar-se a aquesta sessió.

I no ho està, segons va explicar, perquè no només no té una majoria de vots a favor, sinó que té una «majoria absoluta, acreditada» de vots en contra d'almenys 180 diputats. Però va garantir que seguirà treballant per aconseguir una majoria suficient en considerar que l'opció de Govern que proposa és la millor per a Espanya, «la de la moderació», i la que creu en la unitat d'Espanya, la sobirania nacional, la igualtat de els espanyols i la consolidació de la recuperació.

«Per tant, mantinc la meva candidatura a la Presidència del Govern, però encara no tinc els suports suficients per sotmetre'm a la investidura», va afegir el president del Govern en funcions en la seva compareixença, en què va estar acompanyat per la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal.

Va assenyalar que no té aquests suports perquè al matí s'havia conegut «una proposta d'acord», en al·lusió a l'oferta que va fer al PSOE el líder de Podem, Pablo Iglesias, que comptaria amb més vots a favor que la seva.

Per això, considera que no tindria cap sentit que ell seguís preparant el seu debat d'investidura mentre altres estan negociant ja el repartiment del Govern. El cap de l'Executiu va explicar que el debat d'investidura té com a objectiu que un candidat aconsegueixi el suport de la Cambra, i no un tràmit perquè comencin a comptar els terminis.

«Jo no em prestaré a això per respecte als més de set milions d'espanyols que van donar la seva confiança al PP», va afegir Rajoy, que va insistir que no renuncia a res i que no ha dit que no a la seva investidura, sinó que cal donar temps al diàleg.

En aquesta línia, va insistir: «Avui no tinc els vots. Per tant, no té cap sentit que vagi allà als únics efectes que comenci a córrer el termini de dos mesos que estableix la Constitució» per repetir eleccions si ningú aconsegueix ser investit després de la primera votació.

En plantejar-li si havia adoptat la seva decisió a causa de l'oferta de Govern plantejada al PSOE per Iglesias, va considerar que «és evident» que ha afectat i que les circumstàncies han canviat, i davant el fet que dijous digués que sí es presentaria a la investidura, va puntualitzar que no va dir quan. Rajoy va assenyalar que Sánchez vol un pacte amb Podem, IU, ERC i Convergència perquè «el necessita» per ser president.

Crítiques del PSOE

El secretari d'Organització del PSOE, César Luena, va acusar el president del Govern en funcions d'actuar com un «triler» i un «antisistema» per la seva decisió de no sotmetre's per ara a la investidura, el que va considerar un pas «molt irresponsable». Segons el parer de Luena, Rajoy està «derrotat, esgotat i aïllat», i «ha dimitit de la responsabilitat» del seu càrrec, fet pel qual li va advertir que «si no pot afrontar la seva investidura, hauria d'anar-se'n».

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va afirmar que «Espanya no té per què esperar Rajoy», després de l'oferta de govern de coalició que ha fet la seva formació al PSOE i IU. «És quelcom que haurà d'aclarir el candidat del PP, per descomptat ha fet un pas enrere després que hàgim fet una proposta que efectivament pot ser majoritària al Parlament, i que pot reunir més consensos dels que ara té el candidat del PP», va explicar Iglesias.

El diputat de Ciutadans (C 's) al Congrés Juan Carlos Girauta va constatar el «fracàs» de Mariano Rajoy en el seu intent de buscar suports per ser investit, si bé va instar el PSOE a no «hipotecar-se» amb Podem.