El Rei començarà dimecres de la setmana que ve una segona ronda de consultes amb les forces parlamentàries després de la renúncia de Mariano Rajoy, president en funcions del Govern i líder del PP, a sotmetre's a la investidura com a cap de l'Executiu. La Casa del Rei va emetre un comunicat en què assegurava que Felip VI li havia ofert a Rajoy ser el candidat a la presidència. «En el transcurs de la darrera consulta, celebrada amb Don Mariano Rajoy Brey, Sa Majestat el Rei li ha ofert ser candidat a la Presidència del Govern. Mariano Rajoy Brey ha agraït a Sa Majestat el Rei aquest oferiment, que ha declinat», establia la nota.

Felip VI va comunicar aquests fets ahir a la tarda al president del Congrés, Patxi López, amb qui es tornarà a reunir dilluns que ve per iniciar els tràmits per a una altra ronda de consultes de cara a designar un nou candidat perquè se sotmeti a la investidura.

El Congrés estava a l'espera de la decisió i la crida del Rei per convocar immediatament el ple d'investidura. López podria convocar per ell mateix el ple, però la seva voluntat és passar primer per la Junta de Portaveus i la Mesa del Congrés. La decisió de Rajoy allarga encara més els terminis.

El president del Congrés va assegurar que la decisió de Rajoy demostra que l'escenari polític després del 20-D, sense majories clares, obliga a «parlar molt». «És un temps nou en la política d'aquest país, i això ens ha de fer entendre que cal parlar molt», va assenyalar López.

El president del?Congrés, convençut que segurament aquests dies es tornaran a viure més situacions «inèdites», va afirmar que havia vist el Rei en el seu paper, «assumint la responsabilitat» que té per intentar en una nova ronda de consultes que hi hagi un candidat al Govern. No va voler fer pronòstics de si en la segona ronda el Monarca podria proposar al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, tenint en compte l'oferta de Pablo Iglesias.