Una gran tempesta de neu i forts vents paralitza des de divendres la costa est dels Estats Units, des de Geòrgia fins a Connecticut, amb 10 estats i Washington DC en situació d'emergència i 33 milions de persones en màxima alerta. La tempesta es va intensificar durant la nit de divendres i, a mesura que avança cap al nord, empitjora el seu pronòstic. La neu ja no és l'únic problema; ara les autoritats temen les inundacions, que ja han començat a la costa de Nova Jersey.

"La neu és una cosa, això podem controlar-ho, però no és només això, és el component dels vents de fins a 96 quilòmetres per hora, i són les inundacions, aquest és el veritable problema, aquest és el pitjor escenari", va dir avui a la CNN el governador de Nova York, Andrew Cuomo.

Nova York va ser ahir el matí l'últim estat a declarar la situació d'emergència, ja vigent a Washington DC, Maryland, Virginia, Pennsilvània, Carolina del Nord, Tennessee, Kentucky, Delaware, Nova Jersey i Geòrgia. L'estat d'emergència permet a les autoritats "tenir més control" de la situació, va explicar ahir Cuomo, però també suposa afrontar els importants costos econòmics de paralitzar la ciutat, especialment si aquesta ciutat és Nova York.

La forta tempesta, batejada com Jonas per The Weather Channel, podria convertir-se en la nevada més forta de la història de Washington DC amb 76 centímetres d'acumulació i situar-se entre les pitjors cinc nevades de Nova York amb 71 centímetres. Les condicions de perill a les carreteres ja han causat la mort d'almenys deu persones, sis a Carolina del Nord, dos a Tennessee, una a Virgínia, i una a Kentucky.

Una altra de les conseqüències més temudes de la tempesta són els talls elèctrics a gran escala, que fins ahir havien afectat sobretot Carolina del Nord i Carolina del Sud, on més de 150.000 persones van quedar sense servei.

Washington DC i la seva àrea són al centre de la tempesta i es va tancar el transport públic que serveix als estats de Maryland i Virgínia.

A causa de la tempesta les autoritats han demanat que evitin sortir de casa si no és absolutament necessari. El trànsit aeri ja acumula més de 10.000 cancel·lacions. El pronòstic de la tempesta, que va començar divendres, és que deixi fins a 76 centímetres de neu.