El candidat conservador Marcelo Rebelo de Sousa va guanyar les eleccions presidencials celebrades ahir a Portugal, amb l'escrutini pràcticament finalitzat, i no serà necessària una segona volta.

Marcelo Rebelo de Sousa va obtenir un 52% dels vots amb més del 90 per cent dels vots escrutats i algun dels seus rivals ja l'havia felicitat per la seva victòria ahir al vespre.

Rebelo de Sousa, de 67 anys i molt conegut perquè durant més d'una dècada va ser un influent comentarista polític a la televisió, es convertirà en el nou cap de l'estat lusità.

El candidat conservador ha aconseguit dos punts més dels que necessita per evitar una segona ronda, enfront del 22% del seu principal rival, l'acadèmic António Sampaio dóna Nóvoa, proper al Partit Socialista.

L'escrutini confirma el dictamen que ja avançaven els sondejos de les últimes setmanes a favor de Rebelo de Sousa, que va ser líder del Partit Social Demòcrata (PSD, centredreta) entre 1996 i 1999 i va exercir com a secretari d'Estat i com a ministre d'Afers Parlamentaris a principis dels 80.

Des de llavors, Rebelo de Sousa es va mantenir fora de la vida partidària i va tornar a la seva activitat docent -és catedràtic a la Universitat-, treball que va compatibilitzar amb la seva condició de tertulià. El segon aspirant més votat dels deu que es presentaven a aquestes eleccions és Sampaio dóna Nóvoa, tal com es preveia, i en tercera posició es troba l'eurodiputada del Bloc d'Esquerra Marisa Matías, una de les grans sorpreses de la jornada. Matías obtindria el 9,6% de les paperetes, molt per davant de la socialista Maria de Belém, que ja va assumir la seva derrota, en aconseguir tot just un 4% dels sufragis.