Els barons del PSOE haurien de donar el vistiplau a un hipotètic pacte amb Podem

Rajoy i?Rivera acorden explorar fórmules que permetin que la legislatura comenci i sigui possible la governabilitat

26.01.2016 | 07:02
Albert Rivera va acordar amb?Mariano Rajoy explorar vies per a la governabilitat d´Espanya.

El Congrés gastarà en la compra de 490 noves tauletes i 699 ordinadors de sobretaula destinats als diputats i funcionaris de la Cambra un total de 827.602 euros, segons el contracte adjudicat el passat 12 de gener per la Mesa de la Diputació Permanent, un dia abans de l'inici de la XI legislatura. El contracte, la data de formalització del qual està fixada a partir del 31 de gener, està dividit en dos lots: el primer per 372.032 està destinat a adquirir 490 tauletes amb sistema operatiu IOS (Apple) i el segon, per un cost de 455.570 euros, per a la compra de 699 ordinadors. La compra de les tauletes s'ha adjudicat a l'empresa Asseco Spain, mentre que els ordinadors de sobretaula han correspost a la firma Random Centre d'Informàtica. En el preu d'aquest segon lot es descomptaran 4.230 euros per la recompra d'equips antics. La Cambra justifica la compra de tauletes Apple en què ha desenvolupat aplicacions per a dispositius mòbils amb el sistema IOS, el mateix que tenen els telèfons que es lliuren als diputats. efe/Ddg madrid


La presidenta del PSOE, Micaela Navarro, va assegurar que si el secretari general del partit, Pedro Sánchez, aconseguís un acord de govern, aquest hauria de ser avalat pel Comitè Federal, el màxim òrgan del partit entre congressos, perquè pogués fer-se realitat. Navarro es va mostrar convençuda que qualsevol proposta que faci Sánchez respectarà els principis que mantenen la majoria de dirigents del partit.
«Està a les normes que qualsevol proposta a la qual s'arribi i que faci el secretari general federal o els regionals s'ha de veure i avalar al Comitè Federal. No crec que el secretari general faci una proposta que no pugui ser avalada», va opinar Navarro.
El secretari d'Organització del PSOE, César Luena, va assegurar que la preferència del seu partit, «per tradició i trajectòria», és la de governar «en solitari» en comptes de fer-ho en coalició. No obstant, el número dos del PSOE va insistir que encara és el temps del president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, i que si torna a declinar sotmetre's a la investidura, serà quan Sánchez parlarà «amb tothom, de polítiques i propostes» per intentar conformar una majoria. Luena va destacar que igual que Sánchez no pretén «formar govern a qualsevol preu», tampoc ho farà de manera precipitada.
El líder de Podem, Pablo Iglesias, va afirmar que «no creiem en la via»?de votar una investidura de Sánchez «sense entrar al govern» i va advertit que és «imprescindible» per a un acord la «composició proporcional» al resultat del 20-D.
Tres dies després de la seva oferta de govern al PSOE, Iglesias, que va parlar diumenge a la nit amb Sánchez, va defensar la necessitat que «entri saba nova als aparells de l'Estat» i es va comprometre a sotmetre's a una «consulta vinculant» dels inscrits a Podem un eventual acord de Govern, així com un full de ruta de canvis constitucionals, quan «tot estigui escrit en un paper».
El president de Ciutadans, Albert Rivera, va qualificar d'«irresponsable» l'actitud tant de Mariano Rajoy com de Pedro Sánchez de «llançar-se la pilota un a la teulada de l'altre», i va urgir un dels dos a «proposar i liderar una negociació» per intentar ser investit president. «El que espera Espanya és veure qui fa el pas endavant per obrir converses amb els altres partits», va advertir Rivera, per a qui Sánchez hauria d'haver fet aquest pas després de la renúncia temporal anunciada per Rajoy.
Hores després, Rajoy i Rivera van acordar que els equips dels seus respectius partits iniciïn converses per analitzar la situació política i explorar fórmules que permetin que la legislatura comenci a caminar i sigui possible la governabilitat d'Espanya.

Pacte «suïcida»
El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, considera «suïcida» un possible pacte de Govern entre el PSOE i Podem, no només per als socialistes sinó per al conjunt d'Espanya, en contraposició amb l'actitud «responsable» de Ciutadans.
Per altra banda, els portaveus d'EH-Bildu i d'ERC tampoc participaran en la segona ronda de consultes amb les forces polítiques que el Rei emprendrà a partir de demà.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema