Els diputats de Podem impugnaran la decisió de la Mesa del Congrés relegarles al "galliner" en la distribució de seients de l'hemicicle, segons ha anunciat el seu portaveu, Íñigo Errejón, que ha qualificat la decisió de "cacicada" i ha considerat "vergonyós" que el PSOE s'hagi "prestat a això".

Errejón, que ha agraït al president de la cambra, Patxi López, que no hagi volgut votar i que hagi mostrat el seu desacord, ha criticat que la vicepresidenta socialista, Micaela Navarro, sí que hi hagi votat al costat del PP i Ciutadans en aquesta decisió "vergonyant" i "partidista". La decisió de la Mesa d'ubicar als diputats de Podem en blocs dividits i per darrere dels del PNB i Dil, suposa per a Errejón un intent "pueril" de "dispersar" i "dividir", a més d'un "frau" als cinc milions d'espanyols que els van votar ".

Apel·lant al seu resultat electoral, Podem exigirà a la Mesa que reconsideri la seva posició, amb l'argument que la distribució dels escons ha de" reflectir la correlació de forces "que es va votar el 20D. Després assenyalar que el seu grup presentarà en la propera reunió una proposta alternativa, ha reconegut que no els agrada en absolut el lloc que van ocupar en la sessió constitutiva de la cambra, a la primera fila de la part central, que van compartir amb Ciutadans.

"El menys és que ens correspongui un lloc d'acord amb el nostre resultat, perquè hi ha per davant, en una posició molt més centrada, grups als quals respectem però que han tingut un suport electoral molt millor ", ha recalcat el parlamentari, després de reivindicar que Podem és la tercera força en vots, a 300.000 del PSOE. Segons la seva opinió, acords com aquest en la "Taula de gran coalició" demostren que les institucions pretenen "blindar-se contra el canvi".

ERC, a la zona més marginal

La Mesa del Congrés dels Diputats ha decidit la distribució dels vuit grups parlamentaris espanyols situant els republicans a la part més alta de l'hemicicle, juntament amb Podem. El futur portaveu d' ERC, Joan Tardà, ha dit que el més lògic és que "els partits majoritaris tinguéssim una ubicació millor que els partits menors" i ha qualificat d'injusta la decisió de l'òrgan que governa el Parlament espanyol.

El que serà el portaveu adjunt dels independentistes, Gabriel Rufián, ha recordat que ERC és la cinquena força de l'Estat i ha definit com a "infantil la actitud d'amagar allò que no t'agrada per fer veure que no existeix, ja que nosaltres, seguirem existint".

El portaveu de Democràcia i Llibertat (DL), Francesc Homs, ha explicat que, en el passat, "ja vaig recordar que la configuració de la Mesa no era exactament fidel a les distintes combinacions de majories parlamentaries en el Ple del Congrés". Els diputats de DL se sentaran darrere dels de PNV, una força que compta amb dos parlamentaris menys que el grup català.

Composició de les Comissions

La Mesa del Congrés també ha fet saber la distribució dels grups en les comissions parlamentaries que estaran integrades per 43 diputats: 15 del Grup del PP, 11 del PSOE, 8 de Podem ? En Comú ? En Marea; 5 de Ciutadans, 1 d' ERC, 1 de DL, 1 del PNV i un altre del Grup Mixt. El president del Congrés, Patxi López, ha explicat que la cambra "no està en funcions" i confia en que "ens puguem posar ja a treballar". Segons López, el Parlament espanyol pot exercir les funcions de control, fer sol·licituds d'informació de qualsevol actuació així com les preguntes i compareixences que acordin els grups.

També ha afegit que , tot i que el govern espanyol en funcions no pot registrar projectes de llei, si que pot aprovar Reals Decrets Llei que el Congrés pot convalidar i tramitar-los com projectes de llei.Patxi López ha afirmat que els partits han arribat a "acords molt raonables que demostren que l'entesa és el que ha de primer" i ha donat suport a que es reconsideri la petició de Podem de modificar la distribució d'escons a l'hemicicle. Proposta, però, que ha estat rebutjada en una votació en la que López no ha participat.