L'espanyola Concepción Martín Picciotto, coneguda per haver estat acampada davant la Casa Blanca com a mesura de protesta contra la proliferació d'armes nuclears durant gairebé 35 anys, va morir dilluns en un refugi per a dones sense sostre de Washington.

El refugi per a persones sense llar N Street Village de la capital nord-americana va informar a The Washington Post de la mort de Picciotto, considerada per molts la persona que ha mantingut un acte públic de protesta política durant més temps de la història dels EUA Encara que es desconeix l'edat precisa de la dona, el Post apunta que fregava els 80 anys, i malgrat que havia patit una caiguda recentment, es desconeix la causa de la mort.

Pocs sabien el seu nom i gairebé no hi ha detalls sobre la seva vida abans d'emigrar als EUA i casar-se amb un italià, però Conchita Martín, oriünda de Vigo, és una figura reconeguda per gairebé tothom a Washington, ja que portava acampada des de 1981 davant de la Casa Blanca.

Martín va emigrar a Nova York el 1960 i va treballar a Nova York com a recepcionista a l'oficina comercial de l'ambaixada espanyola, per casar-se més tard amb un emigrant italià, de qui adquiriria el cognom i amb qui adoptaria una nena.

La convicció que el seu marit volia separar-la de la seva filla va ser la que la va portar a Washington per primera vegada el 1979, amb la intenció de buscar ajuda entre la classe política per recuperar la nena, però la seva iniciativa no va tenir èxit.

La influència de Thomas

Va ser llavors quan va conèixer William Thomas, un activista contra la proliferació nuclear que ocupava una tenda de campanya a l'avinguda Pennsilvània davant de la residència presidencial, i va decidir unir-se a ell.

Des de llavors, i durant més de tres dècades, Conxita Martín Picciotto no va abandonar aquesta posició tot i la mort de Thomas el 2009, i es va convertir en un personatge cèlebre entre els residents de la capital i els milers de turistes que visiten la Casa Blanca.