La Comissió Europea (CE) va fer un primer pas per prolongar fins a un màxim de dos anys els controls temporals interns a l'espai de lliure circulació de Schengen, en constatar que hi ha «greus deficiències» en la gestió de la frontera exterior de Grècia. El col·legi de comissaris europeus va discutir un informe, que encara ha de ser adoptat oficialment, que conclou que Grècia «ha descuidat seriosament les seves obligacions i hi ha serioses deficiències en el control de les seves fronteres, que han de ser corregides», va explicar el vicepresident de la CE, Valdis Dombrovskis.

Reconèixer públicament aquesta mala gestió d'Atenes no té encara valor formal, però sí una càrrega simbòlica important, ja que envia un advertiment clar a Grècia, un país que malgrat ser membre de Schengen no comparteix frontera física amb cap altre soci de l'espai de lliure circulació.

Per altra banda, almenys sis persones, entre elles un nen, van morir en un nou naufragi d'una embarcació amb refugiats al mar Egeu, prop de la costa de l'illa grega de Kos. L'operació de rescat es va posar en marxa gràcies a l'avís d'un dels supervivents, que va poder arribar a la costa pels seus propis mitjans i avisar a la guàrdia costanera de l'accident. Segons el testimoni del supervivent, en l'embarcació viatjaven unes deu persones. Els equips de salvament havien pogut recuperar a l'hora de tancar l'edició els cossos de tres homes, dues dones i un nen.

El primer ministre britànic, David Cameron, va ser criticat per referir-se als refugiats al port francès de Calais com un «grapat d'immigrants» durant una sessió parlamentària. Cameron va fer el comentari durant una confrontació amb Jeremy Corbyn.