Espanya manté el seu aprovat, però empitjora la seva posició en l'Índex de Percepció de la Corrupció 2015 publicat per l'ONG Transparència Internacional (TI), que destaca la seva preocupació per l'evolució del país i el baixa un esglaó. Espanya se situa així en el lloc 36 d'un total de 168 països, amb 58 punts, dos menys que en l'anterior índex. Segons destaca TI, Espanya es troba, al costat de Líbia, Austràlia, Brasil i Turquia, entre els països que han tingut un major descens en les seves posicions en els últims quatre anys.

A la banda oposada, Grècia, Senegal i el Regne Unit són els que han mostrat millores més substancials en aquest període. La directora per a Europa i Àsia Central de TI, Anne Koch, considera que, tot i les millores puntuals, el panorama de la regió és d'«estancament». «Molt preocupant és el marcat deteriorament a països com Hongria, Macedònia, Espanya i Turquia. Són llocs on hi va haver en un moment esperances d'un canvi positiu. Ara veiem que creix la corrupció, mentre que es redueixen l'espai de la societat civil i la democràcia».

En aquest grup Espanya (58 punts) i Hongria (51) defensen l'aprovat, mentre que Macedònia i Turquia comparteixen el lloc 66 de l'índex amb 42 punts cadascun. En el marc de la Unió Europea, per davant d'Espanya se situen Dinamarca (91 punts), Finlàndia (90), Suècia (89), Holanda (87), Alemanya (81), Luxemburg (81), Regne Unit (81) , Bèlgica (77), Àustria (76), Irlanda (75), Estònia (70), França (70), Portugal (63), Polònia (62), Xipre (61), Lituània (61) i Eslovènia (60). Per sota dels 58 punts que presenta Espanya queden països com Croàcia, Hongria, Eslovènia, Grècia, Romania, Itàlia i Bulgària.

Per segon any consecutiu, Dinamarca, amb 91 punts (en una escala en què el 100 mostra la situació òptima), ocupa el primer lloc de la classificació dels països més transparents, seguida de Finlàndia, Suècia, Nova Zelanda, Holanda, Noruega, Suïssa, Singapur, Canadà i Alemanya, que comparteix la desena posició amb Luxemburg i el Regne Unit.

Els més corruptes

A la cua, amb 8 punts i com els països més corruptes, se situen Somàlia i Corea del Nord, precedits per l'Afganistan, Sudan, Sudan del Sud, Angola, Líbia, l'Iraq i Veneçuela, empatada amb Guinea Bissau i Haití en el lloc 158 de la llista.

L'índex de TI es realitza a partir d'estudis comparatius de diverses institucions i organitzacions que analitzen l'opinió del sector privat sobre la corrupció en el sector públic.