El Govern suec preveu que entre 60.000 i 80.000 persones que van demanar asil l'any passat puguin ser expulsades d'aquest país, el que més peticionaris per càpita rep de la Unió Europea (UE), en ser rebutjades les seves sol·licituds. La xifra va ser apuntada pel ministre suec d'Interior, Anders Ygeman, que ja ha transmès a les autoritats migratòries i a la policia que es preparin per a un «repte molt gran».

Paral·lelament, Holanda vol retornar tots els demandants d'asil que arriben a Grècia a través de Turquia en ferri a canvi d'un pla d'entrada regular a Europa per acollir entre 150.000 i 250.000 refugiats. El líder dels laboristes del PvdA, Diederik Samson, va explicar que el Govern holandès del primer ministre Mark Rutte, del partit liberal VDD, que governa en coalició amb el PvdA, treballa des de desembre en aquest pla, amb el qual volen posar fi a la crisi de refugiats que viu Europa.

El Govern finlandès calcula que expulsarà del país a prop de 20.000 de les 32.476 persones que van sol·licitar asil el 2015, ja que no compleixen els requisits per obtenir l'estatus de refugiat. Aquesta xifra, apuntada a la cadena de televisió local MTV3 per la secretària del Ministeri d'Interior finlandès, Päivi NERG, suposa al voltant del 62% de totes les sol·licituds d'asil rebudes l'any passat, quan van arribar a Finlàndia nou vegades més refugiats que el 2014.

Per altra banda, la Marina Militar italiana va recuperar 6 cadàvers i va rescatar 290 persones en diverses operacions de salvament desplegades al Mediterrani. La Marina va explicar que els cadàvers van ser trobats a bord d'una embarcació que havia començat a enfonsar-se quan intentava arribar a les costes europees.