· CAS NÓOS

La infanta Cristina es mantindrà finalment al banc dels acusats

L'Audiència de Palma desestima aplicar-li la doctrina Botín

29.01.2016 | 10:49
La infanta Cristina es mantindrà finalment al banc dels acusats
La infanta Cristina es mantindrà finalment al banc dels acusats

L'Audiència de Palma ha decidit avui que la infanta Cristina segueixi com acusada i serà jutjada en el judici del cas Nóos, en legitimar Manos Limpias per exercir l'acusació popular en contra seu com a cooperadora en dos delictes fiscals presumptament comesos pel seu marit, Iñaki Urdangarin.

En un acte dictat avui, el tribunal provincial ha decidit no aplicar la doctrina Botín i ha desestimat la qüestió prèvia plantejada per la defensa de la infanta sobre la no legitimitat de Manos Limpias per acusar-la en solitari en la primera jornada del judici per corrupció, que va començar el passat 11 de gener a l'Escola Balear de l'Administració Pública de Palma.

El tribunal ha desestimat la pretensió de la defensa de la infanta, que havia sol·licitat que anul·lés parcialment l'acte d'obertura de judici oral i arxivés el cas en el que es refereix a la responsabilitat penal de la infanta Cristina, una tesi que també van recolzar la Fiscalia Anticorrupció i l'Advocacia de l'Estat, que exerceix l'acusació particular en nom d'Hisenda.

L'advocat de la infanta Cristina, Jesús Silva, va demanar a l'Audiència que rebutgés la legitimació de Manos Limpias per acusar-la en el judici de Nóos, basant-se en la doctrina consolidada dels tribunals Suprem i Constitucional i la jurisprudència establerta per 7 decisions d'audiències provincials.

Va assegurar que l'acció popular no pot sostenir l'acusació en solitari, com ha fixat el Tribunal Suprem (el 2007 amb l'anomenada doctrina Botín), ha confirmat el Constitucional i, posteriorment, han aplicat fins a en set decisions diferents audiències provincials des del 2009.

Segons Silva, l'acció popular protegeix béns que posseeixen interessos difusos i s'exerceix quan no hi ha acusació particular ni possibilitat que es personi, cosa que no ocorre en el cas Nóos, on l'Advocacia de l'Estat protegeix Hisenda com a perjudicat.

El fiscal Anticorrupció Pedro Horrach, per a qui no hi ha arguments inculpatoris contra la infanta, també va demanar al tribunal l'aplicació de la doctrina Botín per falta de legitimitat de Manos Limpias per acusar en solitari la infanta Cristina i suplir el perjudicat que és Hisenda.

Per a l'advocada de l'Estat Dolores Ripoll tampoc cap l'acusació popular en delictes fiscals, perquè el perjudicat és només l'administració titular de la capacitat per establir i recaptar tributs, ja que el lema "Hisenda som tots" és merament publicitari.

Una vegada resoltes les qüestions prèvies, el judici del cas Nóos continuarà el 9 de febrer, quan es reprendrà la vista oral amb la declaració dels acusats que seguiran a la banqueta, començant per l'exdirector general d'Esports del Govern balear José Luis "Pepote" Ballester.

Les declaracions dels testimonis, al voltant de 370, estan previstes entre el 8 de març i el 17 de maig, segons l'organigrama inicial plantejat pel tribunal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Rajoy ofereix millorar el finançament de Catalunya a canvi del «respecte a la llei»

Rajoy ofereix millorar el finançament de Catalunya a canvi del «respecte a la llei»

El candidat a la presidència promet un govern «obert al diàleg» i es mostra disposat a suportar...

Un nou terratrèmol es deixa sentir al centre d´Itàlia

Un nou terratrèmol es deixa sentir al centre d´Itàlia

L'epicentre s'ha situat a la localitat de Visso i els tremolors s'han pogut sentir a la capital...

Detinguda per inventar-se que la seva exparella li va posar pegament a la vagina

El jutjat té proves que els elements utilitzats per simular el segrest van ser comprats per ella

Rajoy al debat d´investidura: l´independentisme és ´el repte més greu que té Espanya´

Rajoy al debat d´investidura: l´independentisme és ´el repte més greu que té Espanya´

El discurs del líder del PP ha obert aquesta tarda el debat . Demà tindrà lloc la votació

Besalú opta a estar entre les 7 meravelles rurals

Besalú opta a estar entre les 7 meravelles rurals

El cercador Toprural ha presentat les 20 candidates amb l'objectiu d'oferir la màxima visibilitat...

Enllaços recomanats: Premis cinema