El jutge va ordenar llibertat provisional per a l'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus (amb fiança de responsabilitat civil de dos milions d'euros), els exvicepresidents de la corporació provincial Juan José Medina i Màxim Caturla i l'exalcalde de Genovés Emilio Llopis. El fiscal havia demanat al titular del Jutjat d'Instrucció número 18 de València, instructor del cas Imelsa, mesures cautelars per a Rus i els altres tres exalts càrrecs del PP.

Segons va informar el Tribunal Superior de Justícia valencià, el jutge no aprecia risc de fuga ni de destrucció de proves en els quatre exalts càrrecs arrestats per manipulació de contractes. Així mateix, va acordar com a mesures cautelars l'obligació que compareguin cada quinze dies al jutjat, així com fiances de dos milions d'euros tant per a l'expresident com per a l'exvicepresident Caturla, i d'un milió per al també exalcalde de Montcada Medina i per a Llopis. Amb aquesta mesura, les vint-i-quatre persones detingudes dimarts passat en l'operació Taula han quedat en llibertat provisional, vint-i-tres amb fiança de responsabilitat civil, i totes continuen com investigades (imputades) en la causa.

En tot cas, les investigacions sobre la trama de cobrament de comissions a l'empresa pública Imelsa, dependent de la Diputació de València, apunten a un possible finançament il·legal del PP valencià, segons fonts pròximes al cas.

Les fonts van assenyalar que els investigadors de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil sospiten d'aquesta relació després d'escoltar les converses gravades per l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent amb diferents persones, entre elles diversos càrrecs públics del PP.

Segons la investigació, els integrants de la trama infiltrada en diverses administracions públiques de la Comunitat valenciana utilitzaven els seus llocs de responsabilitat i la seva potestat en matèria de contractació per «percebre comissions il·legals a canvi d'adjudicacions fraudulentes».

El que intenten determinar els investigadors, a partir d'aquests indicis, és si part d'aquests diners va anar a parar a les arques del PP.

De les 24 persones detingudes fins ara per aquest cas, nou estan relacionades directament amb la política -càrrecs o excàrrecs del PP, com l'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus. Entre ells figuren també 12 empresaris, dos arquitectes i un exempleat de l'Ajuntament de València, actual assessor del PP.

El PPCV demandarà

El Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) demandarà per la via civil els condemnats per corrupció i els demanarà una indemnització pels «danys i perjudicis» ocasionats a la imatge de la formació.

Així ho va anunciar la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, en una roda de premsa oferta 48 hores després de la detenció de l'expresident de la Diputació de València i unes altres 23 persones per la suposada trama de corrupció en diferents administracions de la Comunitat.

Bonig, que va assenyalar que compta amb el suport «total i absolut» de la direcció nacional per dur a terme aquesta mesura «inèdita» en un partit polític, va assegurar que la primera persona contra la qual s'actuarà serà l'exconseller Rafael Blasco, i els diners que es recaptin es destinaran a «fins socials».

Una altra de les mesures que el PPCV posarà en marxa per lluitar contra la corrupció és proposar a la direcció nacional que ampliï les competències del Comitè de Drets i Garanties perquè tingui facultats d'auditoria interna, i les denúncies de militants que arribin al partit per conductes irregulars siguin investigades per professionals independents.

Isabel Bonig va assegurar que dimarts passat va ser per al PPCV un «dia xafogós i negre. No ens van agradar les imatges, sentim ràbia i indignació davant d'aquests esdeveniments». Va recordar que la formació ja va iniciar un procés de regeneració i canvi «que no té marxa enrere», perquè «creiem que l'hi devem a aquest partit amb tants anys d'història».

Paral·lelament, l'ajuntament de València va decidir constituir una comissió d'investigació sobre aquest assumpte.