L'Audiència Nacional ha avançat a l'1 de març la sortida de la presó de l'exdirigent de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi, prevista per al 28 de març, tot i que seguirà sense poder tenir cap càrrec públic fins el 28 de febrer de 2021 en execució de la pena de inhabilitació imposada pel cas Bateragune.

La secció quarta de la Sala Penal de l'Audiència Nacional va adoptar aquesta decisió després que Otegi demanés que li descomptessin de la pena de presó les compareixences que va haver de complir al jutjat abans de ser condemnat en el cas Bateragune, sobre l'intent de reconstruir Batasuna després de la seva il·legalització.

El Jutjat Central de Vigilància Penitenciària de l'Audiència Nacional va acceptar la petició d'Otegi i ara el servei comú d'executòries, a petició de la secció quarta, ha elaborat un nou còmput que es tradueix en el fet que la seva excarceració definitiva s'avança 27 dies a la data prevista.

Al principi, la sortida de presó d'Otegi estava prevista per al 8 d'abril, però al novembre, amb una nova liquidació -basada en la nova doctrina del Suprem sobre el còmput de les compareixences periòdiques al jutjat com a període a la presó preventiva-, l'Audiència Nacional li va avançar 11 dies la seva excarceració definitiva i la va fixar per al 28 de març.

El 16 de setembre de 2011, l'Audiència Nacional va condemnar Otegi a 10 anys de presó per un delicte d'integració a ETA en grau de dirigent per intentar reconstruir la il·legalitzada Batasuna a través del grup Bateragune.

Al maig de 2012, el Tribunal Suprem li va rebaixar la pena a 6 anys i mig de presó, en concloure que no tenia «poder de direcció» a ETA i que, per tant, no podia ser considerat dirigent de l'organització terrorista.

El 18 de gener, la secció quarta va rebutjar un recurs d'Otegi contra l'execució de la pena d'inhabilitació per a càrrec públic a què va ser condemnat i en el qual al·legava que en la sentència de Bateragune no s'especificaven «les ocupacions, càrrecs o honors sobre els quals recau la inhabilitació».

La sala, que no va arribar a pronunciar-se sobre el fons de la qüestió, va respondre a Otegi que quan es va començar a executar la pena, el 4 de setembre de 2014, data en què va acabar de complir una altra pena d'inhabilitació absoluta per enaltiment del terrorisme, la liquidació de la condemna per Bateragune va ser aprovada el 24 de gener de 2013 sense que es formulés «oposició», adquirint per tant fermesa.