L´Audiència Nacional avança a l´1 de març la sortida d´Otegi de la presó

Té en compte les seves compareixences al jutjat abans de ser condemnat pel cas Bateragune

29.01.2016 | 07:06

L'Audiència Nacional ha avançat a l'1 de març la sortida de la presó de l'exdirigent de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi, prevista per al 28 de març, tot i que seguirà sense poder tenir cap càrrec públic fins el 28 de febrer de 2021 en execució de la pena de inhabilitació imposada pel cas Bateragune.
La secció quarta de la Sala Penal de l'Audiència Nacional va adoptar aquesta decisió després que Otegi demanés que li descomptessin de la pena de presó les compareixences que va haver de complir al jutjat abans de ser condemnat en el cas Bateragune, sobre l'intent de reconstruir Batasuna després de la seva il·legalització.
El Jutjat Central de Vigilància Penitenciària de l'Audiència Nacional va acceptar la petició d'Otegi i ara el servei comú d'executòries, a petició de la secció quarta, ha elaborat un nou còmput que es tradueix en el fet que la seva excarceració definitiva s'avança 27 dies a la data prevista.
Al principi, la sortida de presó d'Otegi estava prevista per al 8 d'abril, però al novembre, amb una nova liquidació -basada en la nova doctrina del Suprem sobre el còmput de les compareixences periòdiques al jutjat com a període a la presó preventiva-, l'Audiència Nacional li va avançar 11 dies la seva excarceració definitiva i la va fixar per al 28 de març.
El 16 de setembre de 2011, l'Audiència Nacional va condemnar Otegi a 10 anys de presó per un delicte d'integració a ETA en grau de dirigent per intentar reconstruir la il·legalitzada Batasuna a través del grup Bateragune.
Al maig de 2012, el Tribunal Suprem li va rebaixar la pena a 6 anys i mig de presó, en concloure que no tenia «poder de direcció» a ETA i que, per tant, no podia ser considerat dirigent de l'organització terrorista.
El 18 de gener, la secció quarta va rebutjar un recurs d'Otegi contra l'execució de la pena d'inhabilitació per a càrrec públic a què va ser condemnat i en el qual al·legava que en la sentència de Bateragune no s'especificaven «les ocupacions, càrrecs o honors sobre els quals recau la inhabilitació».
La sala, que no va arribar a pronunciar-se sobre el fons de la qüestió, va respondre a Otegi que quan es va començar a executar la pena, el 4 de setembre de 2014, data en què va acabar de complir una altra pena d'inhabilitació absoluta per enaltiment del terrorisme, la liquidació de la condemna per Bateragune va ser aprovada el 24 de gener de 2013 sense que es formulés «oposició», adquirint per tant fermesa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Rajoy ofereix millorar el finançament de Catalunya a canvi del «respecte a la llei»

Rajoy ofereix millorar el finançament de Catalunya a canvi del «respecte a la llei»

El candidat a la presidència promet un govern «obert al diàleg» i es mostra disposat a suportar...

Un nou terratrèmol es deixa sentir al centre d´Itàlia

Un nou terratrèmol es deixa sentir al centre d´Itàlia

L'epicentre s'ha situat a la localitat de Visso i els tremolors s'han pogut sentir a la capital...

Detinguda per inventar-se que la seva exparella li va posar pegament a la vagina

El jutjat té proves que els elements utilitzats per simular el segrest van ser comprats per ella

Rajoy al debat d´investidura: l´independentisme és ´el repte més greu que té Espanya´

Rajoy al debat d´investidura: l´independentisme és ´el repte més greu que té Espanya´

El discurs del líder del PP ha obert aquesta tarda el debat . Demà tindrà lloc la votació

Besalú opta a estar entre les 7 meravelles rurals

Besalú opta a estar entre les 7 meravelles rurals

El cercador Toprural ha presentat les 20 candidates amb l'objectiu d'oferir la màxima visibilitat...

Enllaços recomanats: Premis cinema