El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va acusar Podem de fer ús del «manual del colpista» amb les pretensions que fa per pactar amb el PSOE, i amb la seva petició d'«ocupar grans ressorts del poder» com l'Exèrcit, la policia, el CNI o la televisió pública. Hernando va lamentar que es pugui «acceptar com a viable» permetre a una força d'«extrema esquerra» que «ha estat finançada, almenys alguns dels seus dirigents, per països estrangers», «ocupi» aquestes responsabilitats . I a la pregunta de si estava qualificant de colpista Podem, Hernando va ironitzar: «No, en absolut, són interpretacions de vostè». Hernando va assenyalar el líder socialista, Pedro Sánchez, com «l'únic obstacle» que hi ha actualment per «consolidar un govern que doni estabilitat al país». efe/ddg madrid

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va instar Pedro Sánchez a «aclarir-se» i decidir ja amb qui té intenció de pactar, perquè considera que és el líder socialista qui té ara la «clau» per fer-ho. Sis dies després de declinar l'oferiment del Rei de presentar-se a la investidura, el líder del PP va assenyalat que no és ell, sinó Sánchez, que vol ser president del Govern, l'«obstacle» per a un acord amb el PSOE.

Per això va urgir el secretari general socialista a prendre una decisió. «Si el senyor Sánchez no vol saber res del PP, el que espero és que doni una solució a aquesta situació», va assenyalar Rajoy, que en qualsevol cas va tornar a insistir en la seva oferta d'una coalició amb PSOE i Ciutadans.

Una oferta que un dia més va rebutjar la direcció del PSOE: si governa el PP no serà «ni amb el vot a favor ni amb l'abstenció» dels socialistes, com va dir la secretària de Política Municipal, Adriana Lastra.

A més, el número dos del PSOE, César Luena, va assegurar que si la setmana que ve el Rei encarrega a Sánchez intentar la investidura, el líder socialista assumirà aquesta responsabilitat i obrirà negociacions amb tots els partits per intentar formar un govern «reformista, progressista i estable».

Mentrestant, Pedro Sánchez continua amb la seva ronda de trobades amb els barons socialistes prèvia al decisiu Comitè Federal que el partit celebra demà, i del qual s'espera que surtin noves directrius per pactar o es confirmin les actuals. Es va reunir amb el valencià Ximo Puig, que va demanar al PSOE no facilitar «de cap manera» la formació de govern al PP i a Mariano Rajoy davant el «descrèdit» que ha ocasionat pels casos de corrupció que l'afecten.

No només Rajoy pensa que és a Pedro Sánchez a qui li toca moure fitxa. També Podem insisteix que són els socialistes els que ara tenen la «pilota a la seva teulada». La direcció de Podem mira amb «gran expectativa» la reunió socialista de demà i creuen que el PSOE té la «responsabilitat» de decidir si obre la porta a un Govern de canvi o prefereix «tancar-se a l'habitació» de la passada legislatura, que, en paraules de la diputada Carolina Bescansa, ha estat la més «sinistra» de la democràcia.

No obstant això, els contactes entre PSOE i Podem, com va admetre Bescansa, són «pràcticament inexistents», i no han obert encara «una negociació com a tal» per formar Govern. El líder de Podem, Pablo Iglesias, segueix «a l'espera» i va admetre que no dóna «crèdit» a l'actitud de Sánchez, amb qui no ha tornat a parlar des del passat diumenge.

La petició de Garzón

Davant d'aquesta incomunicació, el líder d'IU, Alberto Garzón, va instar el PSOE a no fer cas als «cants de sirena» per formar una gran coalició amb PP i Ciutadans i a seure a negociar amb Podem, evitant així que el bloqueig de la investidura continuï «tota l'eternitat».

Garzón va ser un dels representants polítics que es va reunir al Palau de la Zarzuela amb el Rei en la segona ronda de consultes oberta per Felip VI. Considera «inversemblant» que els màxims dirigents del PP o del PSOE puguin negar-se a l'encàrrec d'intentar ser investits, perquè es tractaria d'un «insult» a la ciutadania.

En això coincideix amb altres partits, com Ciutadans, el vicesecretari generaldel qual, José Manuel Villegas, va convidar Rajoy i Sánchez a tenir el «coratge i la valentia» de fer el pas i presentar-se a la investidura si com diuen aspiren a liderar el Govern.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va ser també molt crític amb el president del Govern enfuncions per «comprometre» el Rei en declinar la proposta d'investidura, tot i que va dir que no es pot «arraconar» el PP, tot i la corrupció i les «motxilles» que arrossega, i ha d'estar en les negociacions. Rivera segueix sense plantejar-se «de moment» anar més enllà d'una possible abstenció al candidat d'un dels dos principals partits per facilitar la investidura.