Les negociacions de pau per a Síria podran començar en els propers dos o tres dies en Ginebra després de l'esperada decisió de la principal aliança opositora de participar en la trobada amb una delegació que serà la interlocutora de l'enviada pel govern.

Els dubtes i vacil·lacions de la Comissió Suprema per a les Negociacions (CSN) de l'oposició siriana sobre la seva participació s'havien convertit en l'obstacle més gran per al començament real del procés negociador, que es desenvoluparà de manera indirecta. Les delegacions treballaran en espais diferents i la comunicació entre elles estarà a càrrec del mediador de l'ONU per a Síria, Staffan de Mistura.

Aquesta tercera conferència de pau per acabar amb la guerra civil a Síria havia d'haver començat dilluns passat, però es va retardar fins ahir. Fins i tot així va haver de començar amb la sola presència de la delegació governamental i d'alguns representants de la societat civil siriana.

El règim sirià, secundat per Rússia, havia qüestionat a certs membres de la delegació opositora i catalogat de "terroristes" les organitzacions que representen. A una pregunta sobre si aquesta qüestió ha quedat resolta, De Mistura va respondre que les prioritats que s'han de discutir són "la governabilitat, una nova constitució i eleccions sota supervisió de l'ONU". Va agregar que a més de les invitacions a les delegacions en conjunt, el seu equip va enviar "invitacions individuals a diverses persones les veus de les quals creiem que és important escoltar per guiar de la millor manera les nostres discussions", encara que no va oferir detalls de la llista de convidats.

Rússia, l'aliat més poderós del Govern sirià, s'ha oposat reiteradament a la presència en la delegació opositora de líders dels grups Ahrar al Shams (Moviment Islàmic dels Lliures del Sham) i Jaish Al-Islam (L'Exèrcit de l'Islam), als quals acusa d'haver atacat amb míssils la seva ambaixada a Damasc.

En canvi, ha defensat la inclusió del Partit de la Unió Democràtica (PYD), com a representació dels kurds sirians, la qual cosa Turquia -una de les principals potències a la regió- rebutja per considerar-los al seu torn terroristes.

Per aquesta raó, el PYD no ha estat convidat a incorporar-se al procés a Ginebra, encara que l'ambaixador rus davant l'ONU a Ginebra, Alexéi Borodavkin, va declarar que aquest cap de setmana s'abordarà aquest assumpte per intentar que s'accepti la seva participació.

Sobre aquest tema, De Mistura va assenyalar que establir un llistat d'organitzacions terroristes és tasca del Consell de Seguretat de l'ONU i no està dins del seu mandat ni formarà part de les negociacions en Ginebra.

En canvi, durant aquestes consultes polítiques sí es buscaran "millores per al poble sirià, la qual cosa significa reduir la violència, els bombardejos i aconseguir un alto el foc", va comentar de Mistura en una compareixença davant la premsa. "El tema de l'accés a totes les àrees i especialment a les que estan assetjades serà part de les discussions", va agregar, després d'indicar que hi ha, almenys 14 localitats en aquesta situació.