El líder del PSOE, Pedro ?Sánchez, va tancar la seva ronda de contactes amb els barons del partit, que li van donar el seu suport perquè es mantingui ferm en la seva negativa a facilitar la investidura del president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, i que pugui intentar formar una majoria alternativa.

Sánchez arriba amb aquest aval a la reunió que celebra avui el Comitè Federal a la seu de Ferraz, que també estarà marcada per l'oferta de Podem per entaular un govern de coalició amb els socialistes. La postura dels barons sobre què ha de fer Sánchez davant aquesta proposta no és tan unànime, a causa dels recels que suscita l'aliança amb Podem en els barons de més pes.

La presidenta d'Andalusia, ?Susana Díaz, qui va completar la ronda de contactes a Ferraz, va tornar a evitar pronunciar-se sobre el pacte amb Podem.

Díaz es va limitar a assegurar que la seva intenció en el Comitè Federal és la d'"ajudar i col·laborar amb el fet que el PSOE, com sempre, es mostri davant la societat com un instrument útil".

Un altre dels barons que manté una posició crítica entorn del pacte amb Podem és el president asturià, Javier Fernández, qui, després de veure's amb Sánchez, també s'ha remès a demà per donar la seva opinió.

El Comitè Federal d'avui és un dels més decisius dels últims anys, encara que s'ha rebaixat la tensió que l'havia envoltat. Els més de 250 membres del màxim òrgan del partit no tenen previst aprovar cap resolució, en considerar la direcció que segueix vigent el full de ruta aprovat el passat 28 de desembre. En la resolució, es va acordar, d'un costat, no donar suport a la investidura de Rajoy i, per un altre, autoritzar Sánchez a intentar liderar un govern progressista.

La condició que es va posar per negociar és que aquestes forces defensin la unitat d'Espanya i renunciïn a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, com postulen Podem i les seves marques afins.

Els barons comparteixen amb Sánchez que el diàleg solament es pot obrir si el Rei li encarrega la investidura, en cas que Rajoy torni a tirar la tovallola.

El secretari general va reiterar a Rajoy que el PSOE no facilitarà la seva reelecció, ni tan sols amb una abstenció que li permeti governar en minoria, postura suggerida per l'expresident del Govern Felipe González i alguns històrics dirigents socialistes. Per això, ?Sánchez li va exigir que aclareixi d'una vegada si pretén o no formar govern.

"Quina part del "no" no ha entès Rajoy? Desbloquegi la situació: o es presenta o deixi que intentem un govern progressista i reformista", va afirmar Sánchez a Twitter.

El líder del PSC, Miquel Iceta, i la del PSE, Idoia Mendia, afins al secretari general, l'han animat a buscar un govern progressista, si bé li han recomanat, com els barons de Castella-la Manxa, Aragó i Comunitat Valenciana, que tracti també de convèncer Ciutadans perquè l'aliança sigui estable.

"Sóc partidari d'explorar un govern de reformes amb la base més àmplia possible i de parlar-ne, per descomptat, amb Podem i Ciutadans", va defensar Iceta.

El líder del PSC va dir no tenir "cap tipus de desconfiança" sobre la capacitat de Sánchez de parlar amb tothom i aconseguir acords que siguin coherents.

"Sabem tots que està molt difícil, però al mateix temps la política exigeix moltes conviccions, moltes ganes i ell les té", va valorar Iceta de Sánchez.

No obstant això, i malgrat que el Comitè Federal no es preveu turbulent, va comentar que veu Sánchez "mirant en totes les direccions, fins i tot mirant a la seva esquena", davant els missatges crítics que pugui rebre.

Mendia també es va inclinar per un govern amb Podem, Ciutadans i altres forces polítiques, en entendre que hi ha "suficients vímets" per al pacte, atès que comparteixen objectius com la reforma de la Constitució o la regeneració democràtica.

Si es veu en la tessitura de formar govern, Sánchez té clar que parlarà amb tots els partits, també amb ERC i Convergència, però sense intenció de "buscar ni demanar" el suport dels independentistes, segons el secretari d'Organització, César Luena.

Al marge dels pactes, el Comitè Federal aprovarà la data del congrés ordinari, que serà, previsiblement, a l'abril o al maig.