El 39 Congrés Federal del PSOE se celebra el 20, 21 i 22 de maig, prèvia votació dels militants per elegir el secretari general el 8 de maig, segons va aprovar ahir el Comitè Federal del partit, després d'un acord entre la direcció i les federacions que s'oposaven al fet que el conclave fos al juny. Segons el calendari aprovat, l'11 d'abril el PSOE obrirà el termini de presentació de precandidatures per liderar el partit, que es tancarà el 14 d'abril.

Del 15 al 25 d'abril, els aspirants hauran de recollir els avals exigits per formalitzar les candidatures, que seran proclamades definitivament el 27 d'abril, després d'esmenar els possibles recursos que puguin presentar-se el 26. També entre el 26 i 27 d'abril es remetrà la ponència marc del Congrés i del 28 d'abril al 7 de maig se celebrarà la campanya dels candidats.

Després de la votació del 8 de maig, es proclamaran els resultats i es veuran els recursos del 9 al 10 de maig. El mateix 8 de maig s'elegiran els delegats dels congressos provincials i autonòmics, que tindran lloc del 11 al 15 de maig.

En una reunió divendres a la nit amb secretaris d'Organització territorials, la direcció va plantejar que el Congrés Federal fos el 17, 18 i 19 de juny, però federacions com Andalusia, Comunitat Valenciana, Astúries i Aragó van expressar el seu malestar en ser partidàries d'anticipar-a maig.

Abans del Comitè Federal, es va celebrar una trobada de l'Executiva en què es va arribar a un consens sobre la data perquè sigui ratificada per una àmplia majoria al màxim òrgan del partit. Les federacions crítiques amb Ferraz advocaven perquè el congrés fos al maig perquè, en cas que hi hagués noves eleccions, el partit tingués un projecte renovat. Davant d'aquesta tesi, la direcció es vainclinar per portar el congrés a juny per no interferir en el procés de formació de govern i allunyar-lo de la hipòtesi de nous comicis. La data del Congrés reactiva la discussió sobre el lideratge de Pere Sánchez i si hauria de ser el candidat socialista en cas de noves eleccions. No obstant això, Sánchez ja va anunciat que es presentarà a la reelecció i que serà a les primàries on s'enfrontarà amb els que aspirin també a liderar el PSOE. Malgrat l'acord assolit, alguns barons han expressat les seves discrepàncies amb el fet que el Comitè Federal del PSOE hagi posat data al conclave, quan encara hi ha molta incertesa sobre l'escenari polític. El líder del PSC, Miquel Iceta, no es va voler posicionar en cap dels dos bàndols: "No discuteixo sobre la data del congrés".