La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va dir ahir al PSOE que un acord de govern amb grups independentistes i radicals "pot pesar com una llosa", i els ha advertit que "no està en joc una butaca a la Moncloa o Ferraz, sinó el futur de diverses generacions d'espanyols".

La número dos del PP i presidenta del partit a Castella-la Manxa, en una intervenció oberta als mitjans de comunicació davant dels membres del grup municipal del Partit Popular de Toledo, va demanar als socialistes que "tinguin responsabilitat i sentit d'Estat, altura de mires i que no mirin el curt termini".

"Tot el que s'aconsegueix amb acord, diàleg i treballant junts es treu de cop amb l'oportunisme polític, la demagògia i el populisme", ha dit Cospedal, per a qui el "radicalisme i els extremismes mai són bons", i no obstant això, és des de la moderació, el centre i amb polítiques que primen l'interès general per sobre del d'un partit que es construeix un país.

Així, va continuar, és com s'està fent en altres països d'Europa, com Àustria, Alemanya, Finlàndia o Suècia. No obstant això, en el "pacte a la portuguesa, al final el PSOE no ha aconseguit el suport dels radicals d'esquerres i ha necessitat el suport del Partit Popular a Portugal".

Cospedal va assegurar que posar en joc la unitat d'Espanya, el seu futur, el creixement econòmic i la possibilitat de crear ocupació de qualitat per "un afany que ara no correspon a qui no ha guanyat les eleccions és una cosa que els espanyols no entendrien".

"Estan en joc milions de llocs de treball i el futur de diverses dècades i de diverses generacions d'espanyols", va avisar la secretària general del PP, que va demanar "responsabilitat, sentit d'Estat i amor pel nostre país, una gran nació que hem de cuidar".

Referència a l'atur

Cospedal es va referir a les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) i va dir que el 2011, quan el PSOE va deixar el govern, es van destruir 585.000 llocs de treball en relació amb l'any anterior, i no obstant això el 2015, amb el PP, s'han creat 678.000 respecte al 2014.

Això ho van aconseguir els espanyols amb unes polítiques que, va apuntar Cospedal, "han demanat alguns sacrificis, però han estat eficaços per garantir el creixement del país".

Per a la número dos del PP, el que està passant ara a Espanya després de la celebració de les eleccions generals de desembre és fruit del que va passar fa uns mesos en moltes comunitats autònomes i ajuntaments.

Va afirmar que avui Espanya té dos grans reptes, la governabilitat i la unitat del país, i això suposa, al seu parer, la necessitat de posar-se d'acord aquells partits que comparteixen aspectes essencials del que ha de ser Espanya, per defensar la Constitució i el model d'Estat.

Suposa també "defensar els serveis socials bàsics, públics, gratuïts i universals", així com el paper d'Espanya a Europa i, a més, "defensar la seguretat davant del terrorisme i lluitar contra el terrorisme" i, en aquest sentit, va recordar que una gran majoria de partits polítics, menys Podem, van signar el pacte antijihadista.

Paral·lelament, el ministre d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, va afirmar ahir que Mariano Rajoy "és la persona que millor pot governar Espanya", en referència a la incertesa sobre la governabilitat del país després de les eleccions generals del 20 de desembre.

La posició de C's

El diputat Juan Carlos Girauta, portaveu de Ciutadans al Congrés, va reafirmar ahir el seu "no" a un possible Govern amb presència de Podem en el mateix i va reblar contundent que "no és no".

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Girauta va argumentar que "no podem enganyar" i que Ciutadans "no s'abstindrà per facilitar un Govern en el qual hi hagi compromisos amb Podem".