Egipte va celebrar dilluns el cinquè aniversari de la revolució de 2011 d'una manera discreta en una jornada en què els activistes van preferir romandre a casa davant el gran desplegament de seguretat format per impedir la mobilització opositora. L'epicentre d'aquelles multitudinàries manifestacions que es van iniciar el 25 de gener de 2011, la cairota plaça Tahrir, gairebé no va celebrar que han passat cinc anys des del començament d'aquell moviment social que va deposar un règim. Només unes desenes de persones es van reunir en ella i, lluny de recordar l'aixecament popular, van optar per lloar les actuals autoritats, liderades pel president Abdelfatah al Sisi, estendard del cop militar de 2013.

Una de les presents, Mina Nabil, mare d'un dels morts durant les protestes de 2011, va assenyalar que Al Sisi "va salvar" Egipte de caure en un conflicte com el de Líbia. A més, va afirmar que els seus familiars i amics la van instar a no acudir a Tahrir per por que es produïssin episodis violents, però ella va decidir retre així un nou homenatge al seu fill i enviar-li un missatge: "No t'he oblidat".

Desenes de policies envoltaven la celebració, alguns amb flors i banderes d'Egipte a les mans i sense blindar els accessos a la plaça al trànsit com va passar en anys anteriors. Des de fa dies, es respira al país un ambient de tensió, propiciat per un assetjament policial cap als activistes i amb l'objectiu d'impedir potencials protestes contra l'actual sistema, resultat del cop d'Estat de 2013 i criticat pels opositors per ser més repressiu que el de Hosni Mubàrak, que va caure el 2011.

Actes privats

Els activistes que encara no han estat empresonats es van veure ahir obligats a romandre a casa o a celebrar actes privats per por de ser detinguts per la policia, que custodiava els emblemàtics llocs de la revolució. "El preu de protestar al carrer és molt car i el poble egipci ha optat per canviar la seva tàctica evitant sortir, per no enfrontar-se a la policia i l'exèrcit", va explicar el secretari general de la Coalició Popular Socialista, Talaat Fahmy, que va celebrar un acte a la seu del seu partit. Per a Fahmy, el poble egipci continua vivint "la mateixa situació que vivia el 2011, ja que els seus somnis i reivindicacions no es van complir per culpa del control de la seguretat".

No obstant això, ha començat a "desenvolupar una consciència que considera que les reivindicacions de la revolució s'aconseguiran mitjançant noves vies que no coneixia abans i a través d'un dret que no se li permetia exercir, que és el dret a l'organització". "El poble, organitzat en associacions, sindicats i partits, pot continuar les seves reivindicacions i formar una força de pressió sobre qualsevol Govern i qualsevol autoritat per aconseguir les seves demandes", va afegir.

L'absència dels activistes als carrers no els va impedir celebrar el cinquè aniversari de la revolució a les xarxes socials, on les cinc primeres etiquetes de Twitter a Egipte van estar relacionades amb l'efemèride de les protestes. L'activista Sana Seif, germana del famós blocaire Alaa Abdel Fatah, empresonat per manifestar-se sense permís, va penjar una foto a la seva pàgina de Facebook en què apareix caminant sola en direcció a l'emblemàtica plaça de Tahrir amb una samarreta en què es pot llegir "encara continua la revolució de gener".

No obstant això, la majoria de les fotos que els internautes van penjar mostraven la multitud de gent que es va concentrar durant els 18 dies que van durar les protestes, en comparació amb imatges d'avui, en les quals la plaça està gairebé buida i vigilada de prop per les forces de seguretat.

Alguns incidents

Malgrat l'absència d'importants episodis violents, un membre dels Germans Musulmans va morir dilluns en un tiroteig amb la policia registrat al barri cairota de Kerdasa. A més, dues persones van morir en circumstàncies similars en el districte del 6 d'octubre, veí al Caire, i una més va morir a la localitat de Beni Suef, al sud de la capital egípcia.

Per la seva banda, el consell de ministres va emetre un comunicat en què va destacar que "la calma va regnar" durant aquesta jornada a tot el país, excepte en algunes concentracions d'entre 50 i 200 persones a les províncies de Kafr al-Xeikh, Al Bahira, Al Sharquiya i Al Manufiya, al delta del Nil; i a Al Matariya, al Caire. Aquestes protestes van durar tot just trenta minuts abans que fossin dispersades per les forces de seguretat.