Almenys 1.380 civils -entre ells 332 menors d'edat i 195 dones-, van morir a Síria pels bombardejos que efectuen els caces russos des de fa quatre mesos, en suport al règim de Bachar al Asad, segons va informar ahir l'Observatori Sirià de Drets Humans.

Aquesta xifra forma part del total de 3.578 morts causats per l'ofensiva aèria russa, des del passat 30 de setembre i fins a la mitjanit de divendres. Els atacs de la força aèria russa van causar també 1.233 baixes en les files de faccions rebels sirianes i del Front al Nusra, la filial d'Al-Qaida al país àrab, així com la mort de 965 membres del grup terrorista Estat Islàmic (EI).

Rússia assegura que els seus bombardejos tenen com a blanc a grups extremistes, però tant l'oposició siriana com les potències occidentals denuncien que aquests atacs estan provocant nombroses víctimes civils i entre les faccions armades moderades. Síria pateix des de fa gairebé cinc anys un conflicte en el qual han mort més de 260.000 persones, segons l'Observatori.

D'altra banda, aquest ens van informar també quee almenys vuit persones van morir ahir a Síria per bombardejos d'avions de guerra d'origen desconegut contra la zona d'Al Hisan, a l'oest de la província nord-oriental de Deir al Zur, sota el control del grup terrorista Estat Islàmic (EI). L'Observatori va apuntar que entre els morts hi havia dos menors i quatre dones, a més de diversos ferits, alguns en estat greu, de manera que l'ONG no va descartar que el nombre de víctimes mortals pogués augmentar. La font va afegir que dos homes que eren germans van perdre la vida divendres a la nit en un atac similar al poble de Hatala, també a Deir al Zur.

Els radicals van proclamar a finals de juny de 2014 un califat en els territoris sirià i iraquià sota el seu control. Al mes següent van aconseguir el domini gairebé total de Deir al Zur, excepte del seu aeroport militar i algunes zones de la capital provincial.

El passat 16 de gener, l'EI va iniciar una ofensiva des de la perifèria nord-occidental de la ciutat de Deir al Zur per obtenir el control de les àrees que encara estan en poder de les forces governamentals sirianes.