El Comitè d'Emergències de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va anunciar una emergència sanitària d'abast internacional per als casos de microcefàlia i de desordres neurològics apareguts al Brasil, i alhora va precisar que el virus de la Zika no ho és en si mateix en no haver estat comprovada la relació entre tots dos.

Així ho va anunciar la directora general de la institució, Margaret Chan, que va dir "que els casos de microcefàlia i altres desordres neurològics per ells mateixos, per la seva gravetat i per la càrrega que comporten per a les famílies constitueixen una amenaça per si sola i per això he acceptat la recomanació del Comitè".

"El Zika per ell sol no és una emergència internacional", va recordar reiteradament el director d'emergències de l'OMS, Bruce Aylward. "El que és una amenaça i per això una emergència internacional són els dos grups de casos de microcefàlia al Brasil actualment i els que van succeir a la Polinèsia Francesa el 2013 i 2014", va dir el president del Comitè d'Emergències, David Heymann.

"No hem pogut establir la relació directa entre el virus de la Zika i els casos de microcefàlia i desordres neurològics. Això és el que hem d'investigar. Però els casos de malformacions són tan greus que hem decidit declarar-los una emergència", va afegir Heymann. L'expert, a més, va dir que "el fet que s'estigui expandint és un altre dels arguments per declarar l'emergència".

Consultat sobre aquesta "expansió" i el fet que la pròpia Chan digués que aquestes malformacions suposen "una amenaça per a la resta de la població mundial", el director d'emergències va respondre que l'OMS "tem" que aquestes malalties puguin "estendre's a altres llocs". Aylward no va donar més explicacions de com això pot passar. "Escolteu, és una condició tan seriosa (les malformacions i la microcefàlia) que hem d'actuar i prendre mesures preventives", va argumentar Chan.

Per altra banda, la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, va aprovar una mesura que permet als funcionaris de l'àrea de salut entrar en edificis, tot i que el propietari no hi sigui present, per combatre el mosquit aedes aegypt, transmissor del dengue, el Zika i la chikungunya.

La mesura, publicada al Diari Oficial de la Unió, permet forçar l'entrada dels immobles públics i privats per eliminar els focus de l'insecte. El text autoritza els funcionaris a sol·licitar l'ajuda de la policia per entrar en algun local on se sospiti que hi hagi un viver.