Amb els complexos i participatius caucus o assemblees populars va començar a l'estat d'Iowa el procés de les primàries republicanes i demòcrates per designar els candidats a la Presidència en les eleccions del proper 8 de novembre als EUA. Els prop de 2 milions de votants registrats a l'estat d'Iowa estaven convocats a participar en complexes assemblees en què havien d'optar per qui volen que siguin els seus candidats per a les eleccions generals. A l'hora de tancar l'edició encara no es coneixien els resultats.

S'esperava que només entre 200.000 i 300.000 persones es prenguessin la molèstia de dirigir-se als 1.700 punts de trobada en els recintes dels 99 comtats de l'estat per certificar o registrar-se in situ com a votants d'un dels dos partits. Un cop allà, començarà un procés de debats en els quals delegats o simpatitzants de cada candidat (12 en el costat republicà i 3 en el demòcrata) intentaran convèncer el major nombre d'assistents possible.

Aquesta és la primera vegada des de 2008, quan va ser elegit Barack Obama, en la qual no hi ha un president buscant la reelecció, cosa que converteix en més competitius els caucus, especialment en el terreny demòcrata.

Els favorits

L'exsecretària d'Estat Hillary Clinton i el senador Bernie Sanders arriben pràcticament empatats amb un 45% i un 42% d'intenció de vot, respectivament, de manera que la capacitat de mobilització podria decantar el resultat.

Al costat republicà, el magnat Donald Trump té un 28% de suport i li treu cinc punts al senador Ted Cruz, amb un 23%, segons la mateixa i més recent enquesta del diari local Des Moines Register.

Iowa representa percentatges marginals en el nombre total de delegats de cada partit, que triaran en les convencions de juliol el candidat presidencial, però en ser el primer obstacle en el camí a la Casa Blanca té una important càrrega simbòlica.

Les assemblees polítiques republicanes són les més senzilles i en elles, després de diversos torns de paraula, es passa a la votació secreta. En els caucus demòcrates els participants es divideixen en grups a favor de cada candidat a la vista de tots. Cada candidat ha d'obtenir almenys un 15% dels suports o, en cas contrari, aquests vots s'han de repartir entre les altres opcions o tornar a casa.