El líder del PSOE, Pedro Sánchez, buscarà un acord amb altres partits per ser president del Govern després de rebre l’encàrrec del Rei de sotmetre’s a aquesta sessió d’investidura, a la qual va assegurar que, al contrari que Mariano Rajoy, hi anirà «seriosament» i per a la qual creu que necessitarà almenys un mes de negociacions que començarà avui mateix.

Després de la segona ronda de consultes de Felip VI amb els representants dels partits, el Monarca va fer aquest encàrrec a Sánchez i en aquesta ocasió no a Rajoy, perquè aquest segueix sense comptar amb els suports suficients que el van portar a declinar l’oferiment realitzat pel Rei dies enrere. Però el president del Govern en funcions continua sense renunciar a la seva investidura més endavant perquè està convençut que compta amb possibilitats de prosperar.

Sánchez, que en la seva reunió amb el Rei durant el matí li havia traslladat que estava disposat a assumir l’encàrrec, va comparèixer davant els periodistes després de confirmar-se la decisió de Felip VI per fixar les bases del que serà la negociació que encapçalarà. «Jo vaig seriosament», va destacar el líder socialista davant el període que s’obre i que calcula que pot portar un mes de converses que, en cas d’acord, sotmetria a consulta dels militants del PSOE complint el compromís que va contreure el passat dissabte davant el Comitè Federal socialista.

En l’etapa que s’obre va afirmar que parlarà amb tots els partits, inclòs el PP i els partits independentistes, encara que va aclarir que, en aquest cas, per dir-los que no està d’acord amb els seus plantejaments. A més, va demanar a Podem i Ciutadans que deixin de parlar de vetos d’un a l’altre i se centrin en discutir què poden fer units per intentar aconseguir un acord de govern, alhora que va advocar per parlar dels programes abans que dels noms.

Rajoy respecta la decisió

Rajoy va comparèixer també en conferència de premsa, però abans que es revelés que el Rei havia encarregat a Sánchez que intenti la seva investidura. No obstant això, davant la possibilitat que això passés, va mostrar el seu respecte per totes les decisions de Felip VI en l’exercici de les seves competències.

No obstant això, aquest encàrrec no impedeix que Rajoy (que va considerar «molt raonable» que el Rei no li oferís ser candidat) se segueixi veient amb possibilitats de ser investit pròximament, confiant que Sánchez no aconsegueixi el seu objectiu. «La meva opció i la del meu partit segueixen endavant i no renunciem al llarg d’aquest procés a presentar-nos en un determinat moment a la investidura si el Rei ho estima oportú», va afegir. El que va deixar clar és que ell seguirà liderant la candidatura del PP per ser investit o davant d’una hipotètica repetició dels comicis.