L'extresorer del PP Luis Barcenas ha exculpat el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, però ha apuntat en la seva declaració davant la jutge a la secretària general del PP María Dolores de Cospedal com la responsable de donar l'ordre d'esborrar els discos durs dels seus ordinadors.

En la seva declaració com a testimoni davant la titular del Jutjat d'Instrucció número 32 de Madrid, l'exsenador ha afirmat que els discos durs que ell utilitzava a la seu del carrer de Gènova contenien informació sensible que posaven de manifest l'existència d'una comptabilitat B en el PP, han informat fonts jurídiques.

Es tracta de captures de pantalla de correus electrònics entre dirigents populars, comprovants de donacions així com fotocòpies de rebuts de pagaments regulars i irregulars del partit i fulls de càlcul d'Excel amb més informació. Ara bé, no ha concretat a qui anaven dirigits aquests correus ni tampoc els documents dels pagaments.

Igualment, ha manifestat que els discos durs dels dos ordinadors contenien informació confidencial de caràcter personal i documents dels seus comptes a Suïssa que eren claus per a la seva defensa dins del cas Gürtel on està imputat, han afegit les fonts.

En el seu interrogatori, que ha durat dues hores i quinze minuts, ha afirmat que Cospedal va donar l'ordre el febrer del 2013 de canviar el seu despatx i intervenir-ho per després interceptar els ordinadors. I ha apuntat a la secretària general com la responsable d'estar darrere de l'esborrat que es va produir el 3 de juliol d'aquest mateix any. Bárcenas ha dit que el PP sabia que en aquests ordinadors hi havia informació "important i rellevant" que confirmava la suposada existència d'una comptabilitat B en el partit. Tant és així, que ha afirmat que els discos durs contenien més informació de la qual va presentar en el pendrive que va lliurar a l'exjutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz en la causa dels denominats papers de Bárcenas.

A més, la jutge ha acceptat la petició de l'extesorer de personar-se com a acusació contra el PP, però encara ha de resoldre sobre la sol·licitud de les acusacions que han demanat que l'advocat del PP, Alberto Durán, declari en qualitat d'investigat i no de testimoni, com havia estat citat aquest dimecres, per la qual cosa la seva compareixença ha estat suspesa.

Qui si ha atestat ha estat la secretària Estrella Domínguez, que ha dit que no recordava que Bárcenas tenia ordinadors al seu despatx en la seva compareixença davant la jutge, que li ha arribat a recriminar per respondre en moltes ocasions que no recordava res, segons matisen les fonts.

La declaració del cunyat de Bárcenas

Per la seva banda, el cap de Seguretat de la seu del PP en el moment dels fets, Antonio de la Fuente, que és cunyat de l'extresorer, ha admès que no hi havia un protocol de seguretat per destruir o esborrar els discos durs d'ordinadors. Així, ha assenyalat que va ser la gerent del PP, Carmen Navarro, per ordre de Cospedal la que va ordenar el canvi de despatx de Bárcenas a la sala Andalusia, encara que ha precisat que només l'extresorer disposava de la clau d'aquesta sala que gaudia de manera pròpia.

És més, ha agregat que quan el personal de neteja volia entrar a la sala, ell havia d'avisar Bárcenas perquè poguessin facilitar-li la clau. Va ser en aquest lloc on es trobaven els ordinadors amb els discos durs que més tard van ser esborrats.

Sobre aquest tema, no ha sabut dir qui va ordenar l'obertura del despatx de Bárcenas el febrer, però sí que en el primer intent que ell mateix va impedir va poder veure a la porta la secretària personal de Cospedal. Ja en el segon intent ha assegurat desconèixer qui hi havia, ja que la gerent li va donar unes vacances.

Precisament, Navarro està citada demà com "querellada-investigada", una condició que també té el PP com a partit, encara que no ha estat citat a declarar com a tal. Si que declararà com investigat el cap d'Informàtica del PP quan van succeir els fets, Javier Barrero.

La jutgessa Rosa María Freire practicarà aquestes diligències després que l'Audiència Provincial revoqués la decisió de la seva antecessora en el jutjat d'arxivar la causa a l'octubre de 2013 "sense practicar diligència de recerca alguna" i estimés els recursos d'IU, l'Associació Justícia i Societat i Els Verds.

El procediment es va iniciar arran d'una querella per danys informàtics i encobriment presentada per una acusació del cas Bárcenas liderada per IU davant l'exjutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz qui va remetre les actuacions als jutjats de plaça de Castella.