Podem avança el PSOE en estimació de vot i el PP manté el mateix suport que el 20-D

Gairebé el 70 per cent dels enquestats veuen malament la situació política, set punts més que en l'anterior mostra

05.02.2016 | 06:30
Podem avança el PSOE en estimació de vot i el PP manté el mateix suport que el 20-D
Podem avança el PSOE en estimació de vot i el PP manté el mateix suport que el 20-D

La darrera mostra del Centre d'Estudis Sociològics estableix que el partit del líder encarregat de formar Govern, el PSOE de Pedro Sánchez, ja seria la tercera força en estimació de vot, en veure's superat per un Podem clarament a l'alça. Per part seva, el PP mantindria el mateix suport que va rebre a les eleccions del 20 de desembre, mentre que Ciutadans continuaria com a quart partit amb un petit descens del percentatge de vot

Podem avança el PSOE en estimació de vot en 1,4 punts i es col·locaria com a segona força política per darrere del Partit Popular, que mantindria intactes els suports aconseguits en les eleccions del 20 de desembre, segons l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). La mostra, realitzada del 2 a l'11 de gener, reflecteix un panorama polític similar al que van llançar les urnes, amb el PP com a primera força política amb 28,8 per cent dels vots (davant del 28,72 que va aconseguir el 20-D) i resultats semblants per a la resta de partits, però Podem i les seves confluències superarien el PSOE.
Tots els líders polítics suspenen en la valoració dels ciutadans, que situen Alberto Garzón, d'IU, com el més ben valorat amb 4,68 punts, seguit de Xavier Domènech, d'En Comú Podem (4,26) i d'Albert Rivera, de Ciutadans (3,92). El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, obté una nota del 3,78, tres dècimes per davant del líder del PSOE, Pedro Sánchez, mentre que el líder del PP i president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, ocupa l'onzè lloc entre els tretze líders sobre els quals es pregunta, amb 3,08 punts.
Més de dos terços dels enquestats (el 69,9%) veu malament la situació política, gairebé set punts pitjor que en el barem anterior, el 23,2 regular i només el 3,5 la considera bona. Respecte a la situació econòmica, la percepció millora lleugerament, encara que per al 61,9 per cent segueix sent negativa, mentre que un 3,8 la veu positiva i el 33,9 la qualifica de regular.
Com a principals preocupacions, el 77,9 per cent assenyala l'atur; el 38,8 la corrupció; el 23,4 els problemes polítics i el 23,2 els econòmics. Destaca l'increment de la preocupació pels problemes polítics, que ha crescut deu punts entre els ciutadans, els que situen la unió de Podem i els seus confluències en segon lloc en estimació de vot amb el 21,9 per cent, seguits del PSOE, que tindria un suport del 20,5 per cent dels electors.
En vot directe (sense ponderar pels tècnics del CIS), Podem i els seus socis superarien, amb el 18,4 per cent dels sufragis, el PP, que obtindria el 18,2, el que situa el partit de Pablo Iglesias com a primera força política. En vot estimat, Podem pujaria del 12,67% que va aconseguir el 20-D al 13,2 per cent, mentre que En comú Podem (que va obtenir un 3,69%) obtindria un 4,5 per cent de vots; En Marea passaria de l'1,20 al 1,7; i únicament baixaria lleument Compromís, del 2,67 al 2,5 per cent.
Ciutadans seguiria com a quarta força política, amb un percentatge de suport del 13,3 per cent, molt semblant al 13,93 que va aconseguir a les eleccions generals. Igual que amb Ciutadans, l'enquesta, que no fa projecció d'escons per a les candidatures, dibuixa per a la resta de partits un escenari molt semblant al que va deixar el 20-D, excepte en el cas de Democràcia i Llibertat (DL), que passaria del 2,25 dels sufragis a l'1,7 per cent. IU-Unidad Popular pujaria del 3,67 per cent que va tenir en les eleccions al 3,7; ERC també pujaria del 2,39 al 2,8; i el PNB, de l'1,2 al 1,3 per cent. El CIS atorga a EH-Bildu un petit ascens en passar del 0,87% de les eleccions a l'1 per cent en l'enquesta; en tant que Coalició Canària no aconsegueix cap suport dels enquestats.
En vot directe, els 2.496 entrevistats per l'institut demoscòpic públic col·loquen Podem i les seves confluències com a primera formació política, gràcies al 10,2 per cent del partit de Pablo Iglesias, el 4,2 per cent d'En comú, el 2,4 de Compromís i el 1,6 d'En Marea. El PSOE seria la tercera força (darrere de Podem i el PP) i s'emportaria el 14,5 per cent dels vots sense ponderar, mentre que Ciutadans tindria un 8,3% de suports.
L'abstenció a les eleccions del 20 de desembre va arribar al 26,8 per cent, els vots en blanc el 0,75 i els nuls el 0,9. A l'enquesta del CIS, els que asseguren que no votarien ara sumen el 10,1 per cent, un 2,3 per cent ho farien en blanc i un 0,3 dipositarien un vot nul; també hi ha un 17,6 per cent d'electors agrupats en l'apartat de "no sap, no contesta".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Rajoy no és investit en primera votació

El candidat del PP no ha aconseguit la confiança suficient de la cambra en haver sumat almenys 176...

Els diputats d´Unidos Podemos abandonen l´hemicicle en protesta per les acusacions d´Hernando

Pastor no els dóna rèplica després que Hernando els acusés de "posar-se a la venda de dictadors i...

37 eurodiputats expressen el seu rebuig a la decisió del TC sobre els toros

37 eurodiputats expressen el seu rebuig a la decisió del TC sobre els toros

Menys del 5% dels parlamentaris han donat suport a la declaració promoguda per l'ecosocialista...

Puigdemont no anirà a la conferència de presidents per negociar el nou finançament

El president ha acusat Rajoy de ser 'cínic' per oferir com un pacte el que és una obligació

Homs adverteix a Rajoy que té a les seves mans obrir el diàleg

El portaveu de PDECat al Congrés ha reiterat que "no hi ha marxa enrere en el procés català"

Un nen de 9 anys, ferit greu al ser apunyalat al carrer pel seu oncle a Santa Coloma de Gramenet

L'agressor es troba detingut pels Mossos d'Esquadra en un centre psiquiàtric

Enllaços recomanats: Premis cinema