El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, va reclamar al Regne Unit i a Suècia que "compleixin el dictamen de l'ONU" que condemna els seus cinc anys i mig de detenció "arbitrària" a Londres, i va celebrar la decisió de l'organisme com una "victòria històrica". En un missatge des del balcó de l'ambaixada equatoriana, on està refugiat des de 2012 -després de dos anys sota arrest domiciliari-, Assange va instar els governs suec i britànic a respectar el veredicte "vinculant". "És una decisió històrica per a mi, la meva família i els meus fills", va dir l'informàtic australià, que va aparèixer amb vestit fosc i corbata de quadres i presentant bon aspecte.

El Grup de Treball de l'ONU sobre Detencions Arbitràries va demanar als dos països que "posin fi a la privació de llibertat" de l'australià -detingut a Londres el 2010 a petició de la Justícia sueca- i reconeguin el seu dret a reclamar una compensació, en un dictamen "jurídicament vinculant".

No obstant això, els governs de Londres i Estocolm argumenten que el veredicte "no canvia res" ni afecta el procés legal en curs i van convidar Assange a sortir de l'ambaixada, on es va exiliar per evitar la seva extradició a Suècia, i permetre el seu arrest.

En la seva intervenció pública, el fundador de WikiLeaks, de 44 anys, va criticar que el Regne Unit digui ara que s'oposa al dictamen de l'ONU quan "no el va recórrer dins el termini establert de quinze dies", i va recordar que els dos països pertanyen al sistema de Nacions Unides i han d'acatar la seva autoritat.

El seu equip legal va demanar a Suècia que retiri l'ordre europea d'arrest sobre el seu client i va celebrar la "clamorosa" victòria davant el grup d'experts internacionals. El coordinador d'aquest equip, el jurista espanyol Baltasar Garzón, va dir que "la prioritat ara és que Suècia retiri l'ordre" sobre el fundador de WikiLeaks, ja que la decisió de l'ONU "la deixa buida de contingut". Quan es permeti sortir en llibertat l'informàtic, "el procediment legal podria continuar", va assenyalar el jurista espanyol.