El portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, va sol·licitar la convocatòria del ple d'investidura el 22 de febrer a través d'una iniciativa que va registrar al Congrés emparant-se en l'article 54 del Reglament de la Cambra Baixa.

Hernando va assegurar que el president del Congrés, Patxi López, a petició de les forces parlamentàries, pot convocar aquesta sessió perquè el líder socialista, Pedro Sánchez, es presenti a la investidura. Entén el PP que és una data "raonable" i dóna marge suficient perquè Sánchez pugui intentar recollir els suports que necessita i no doni lloc a que segueixi creixent la "inestabilitat" del país.

Segons l'article 54 del Reglament al que apel·la el PP, el Ple del Congrés és convocat pel seu president, que pot fer-ho a iniciativa pròpia, o a sol·licitud almenys de dos grups parlamentaris o d'una cinquena part dels membres de la Cambra. És a dir, 70 diputats, que és l'opció que ha triat el grup popular, va explicar Hernando, que espera que López "tingui en compte" les opinions que es manifestin a la Mesa i s'eviti "els romanços sobre la democràcia" .

La sol·licitud de ple es produeix després que Patxi López -que té l'última paraula a l'hora de decidir si convoca o no la inestidura- rebutgés la petició del PP de convocar-lo el 16 de febrer, una proposta que avalava Podem, recordant que és ell qui té la potestat de posar data a aquesta cita.

Termini de 63 dies

Hernando va argumentar que Espanya no pot estar en una situació "incerta" durant tant de temps, ja que Sánchez, va explicar, a més de dir que necessitaria més d'un mes per intentar recollir aquests suports que li permetin governar, després s'hauria de sotmetre aquest possible pacte a la votació de la militància. Aquesta nova data que planteja el PP, va assenyalar, donaria un termini a Sánchez de 63 dies per intentar-ho, el major donat fins ara.