El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, enviarà demà als partits amb qui vol negociar un document amb propostes concretes per entendre's de cara a un acord d'investidura o de govern. El document, de set punts, planteja un pla d'emergència social, un pacte educatiu o la reforma constitucional per avançar cap a un estat federal, entre d'altres. Sánchez va fer ahir una crida a evitar vetos en la negociació i, en aquest sentit, va reclamar al secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que reconsideri la seva posició. Cal recordar que Iglesias va anunciar divendres que la seva formació no negociarà amb el PSOE fins que els socialistes no renunciïn a pactar amb Ciutadans.

Sánchez va afirmar que manté les "portes obertes" a Podem i va demanar al seu líder que no imposi vetos perquè "hi ha moltes més coses que ens uneixen que no pas que ens separen". "Una de fonamental és que els votants de Podem no volen quatre anys més de PP al capdavant de les institucions de l'estat", va concretar.

El líder del PSOE també creu que Iglesias ha de reconsiderar la seva posició perquè li interessa parlar de molts dels temes que el PSOE plantejarà en el document que enviarà demà amb propostes concretes de governabilitat. En concret, la proposta tindrà set punts. El primer serà una recuperació econòmica "justa", amb una "transició energètica" per lluitar contra el canvi climàtic i l'impuls de l'indústria verda. El segon fa referència a la creació d'ocupació amb un nou estatut dels treballadors que posi fi a la reforma laboral del PP. El tercer és el que se centra en la lluita contra la desigualtat amb un pla d'emergència social. El quart, un pacte educatiu, per a la ciència i la cultura. El cinquè pretén abordar els drets i llibertats dels ciutadans, recuperant els perduts i guanyant-ne de nous. El sisè es refereix al paper de l'estat espanyol a la Unió Europea i la política exterior. Finalment, el setè és el de la reforma constitucional "per reconèixer nous drets, blindar-los i avançar cap a l'estat federal".

Sánchez va tancar ahir la primera ronda de contactes amb les formacions polítiques amb qui creu que pot arribar acords amb una trobada amb el president del PNB Andoni Ortuzar.

Aconseguir un pacte d'esquerres

El líder del PSOE ha fet balanç d'aquests primers contactes assegurant que "el diàleg ha estat positiu". Tot i reconèixer que serà complicat, Sánchez està "convençut" que es trobarà una solució per fer realitat una aliança progressista de canvi. En tot cas, la fase important de la negociació assegura que comença demà perquè és quan s'entrarà en els continguts. "Després veurem amb qui ens podem entendre", va indicar.

El document només s'enviarà als partits amb qui ja s'ha reunit, per tant, no es farà arribar al PP, ERC, Democràcia i Llibertat ni Bildu. En canvi, sí que té previst ?reu?nir-se la setmana que ve amb Mariano Rajoy i amb representants del grups independentistes catalans. El secretari general del PSOE insisteix, però, que no preveu en cap cas facilitar un govern de Rajoy, tal com aquest ha suggerit diverses vegades.

Preguntat sobre la impossibilitat que prosperi una reforma constitucional mentre el PP tingui majoria absoluta al Senat, el líder socialista va respondre que, deixant de banda el seu dirigent actual, dins la formació hi ha qui sí que creu que la carta magna requereix una actualització. Per tant, no va perdre l'esperança.