L'Ajuntament de Madrid obrirà una investigació "profunda" de l'espectacle de titelles per analitzar quines responsabilitats depurar i decidir sobre el futur de l'edil de Cultura, Celia Mayer, que va dir que estudiarà si retira la demanda contra els artistes mentre creixen els suports i les crítiques. Els titellaires (Raúl García Pérez, de 34 anys, i Alfonso Lázaro de la Torre, de 29), que estan a la presó sense fiança per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno, han presentat un recurs contra la seva entrada a la presó en què neguen que enaltissin el terrorisme i que incitessin a l'odi amb els seus "ninots de drap", en la funció de divendres passat en una plaça del districte de Tetuan.

L'alcaldessa, Manuela Carmena, va demanar perdó pel cas i va admetre que no es va fer una tasca d'anàlisi i seguiment per saber quin era el contingut de l'obra, com sí que es va fer respecte altres activitats d'aquestes festes de Carnestoltes. No obstant això, considera que malgrat el "mal" causat a l'Ajuntament i als nens ha existit un "rigor excessiu" del jutge d'instrucció en dictar presó sense fiança per als artistes per una obra emmarcada en el context del carnestoltes, "amb tot el que té de satíric, burleta i de ruptura dels marges normals", el que fa que, segons el seu parer, no sigui punible.

Sobre la pancarta amb la llegenda "Gora Alka-ETA", Carmena pensa que en tractar-se d'una representació "no es pot entendre que sigui una expressió directa d'aquesta crida identificada amb el que ha estat l'actitud d'un determinat moviment polític com és ETA o com pot ser ara el terrorisme gihadista".

Amb tot, va admetre que es tracta d'un error "molt greu" i considera que cal indagar sobre la responsabilitat de l'àrea de Cultura i de la Junta de districte de Tetuán per esbrinar per què no es va fer una "tasca d'anàlisi i seguiment" per conèixer el contingut de l'obra. En concret, sobre la regidora de Cultura, Celia Mayer, va assegurar que compta amb el seu suport, tot i que no descarta que, en funció de la investigació, es produeixi el cessament o dimissió.

Carmena va assenyalar que es mantindrà la denúncia per incompliment de contracte en la qual l'Ajuntament assegurava que no coneixia el contingut de la representació, que era "inadmissible" i que "feria la sensibilitat dels menors".

Un fet "greu"

Mayer, per part seva, creu que el que va passar divendres va ser "greu", però això "no pot justificar la utilització interessada" del cas, i veu "intolerable" que els artistes segueixin a la presó. La regidora va pujar un missatge a Twitter de matinada en el qual deia que havia donat instruccions als serveis jurídics per estudiar si retirar la demanda contra els titellaires, tot i que com a presidenta de Madrid Destino, Mayer s'ha posat en contacte amb els serveis jurídics d'aquesta empresa municipal "per demanar-los que estudiïn la retirada de la denúncia", que "va ser posada exclusivament amb la intenció d'aclarir allò succeït durant l'espectacle, i mai per res que tingués a veure específicament amb un suposat enaltiment del terrorisme".

En tot cas, Dignidad y Justicia i l'Associació de Víctimes del Terrorisme es van querellar contra els titiretaires per enaltir la banda terrorista ETA i incitar a l'odi amb la seva representació.