La tensió generada a la Península de Corea per la posada en òrbita per part de Pyongyang d'un satèl·lit usant un coet de llarg abast es va agreujar després de l'incident que van protagonitzar dos navilis dels dos països rivals. Segons Seül, una patrullera nord-coreana es va endinsar en aigües territorials sud-coreanes a primera hora del matí a l'àrea del Mar Groc i només es va retirar després de diversos trets d'advertència que va realitzar un vaixell de guerra de Corea del Sud.

Un portaveu de la marina sud-coreana va reconèixer que, igual que la resta de les forces armades del seu país, l'armada "es troba en una situació d'alerta elevada i ha intensificat la vigilància sobre les activitats de Corea del Nord" després del llançament del míssil Unha.

La frontera marítima entre les dues nacions, coneguda com a Línia Límit del Nord, mai ha estat reconeguda per Pyongyang i ha estat l'escenari de diversos enfrontaments armats entre navilis de tots dos països el 1999, 2002 i, l'últim, el 2009, precisament a la mateixa zona al voltant de l'illa de Daecheong on es va produir la picabaralla d'ahir.

L'altercat s'inscriu en la dinàmica propiciada per les últimes accions nord-coreanes, les repercussions de les quals podrien excedir el territori de la Península, accelerant la carrera armamentística que es registra ja des de fa anys a Àsia.

En aquest sentit, Pequín va reaccionar amb evident desgrat davant la notícia que Seül i els EUA es disposen a negociar la possible instal·lació al primer país de l'escut antimíssils desenvolupat per una firma nord-americana i conegut per les sigles THAAD. Pequín va afirmar que es veurà obligada a "reforçar" les seves capacitats.