El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha enviat als partits que creu que poden donar-li suport en la seva investidura un document amb les seves propostes de negociació. No detalla el que proposa per a Catalunya i es limita a destacar la necessitat de "revisar el Títol VIII i els preceptes connexos" de la Constitució i desenvolupar el concepte d'Estat federal.

Una vegada que Sánchez va acabar dissabte passat la seva inicial ronda de contactes amb els líders dels partits amb els que veu possible un acord, és el torn perquè els equips negociadors de les diverses forces polítiques analitzin si pot arribar-se realment a un pacte d'investidura. Per això, els socialistes han enviat el document titulat "Un programa per a un govern progressista i reformista" als partits amb els quals ha començat les negociacions, Ciutadans, IU, Compromís i PNB, així com a Podem, malgrat la negativa d'aquest partit al diàleg si el PSOE segueix parlant amb Ciutadans.

El PSOE demana "generositat" per al pacte i ofereix, entre altres mesures, derogar diverses lleis aprovades pel PP, com la reforma laboral i la llei d'educació (Lomce), i aprovar un ampli conjunt de mesures socials, com l'ingrés mínim vital. Proposa també la creació en el termini d'un mes d'una subcomissió per a la reforma de la Constitució dins de la Comissió Constitucional del Congrés abans de presentar un acord sobre el "perímetre" pactat de la reforma. El PSOE reitera el seu compromís amb l'estabilitat pressupostària i el seu desig de negociar amb la UE els terminis sobre compliment de dèficit públic.

Però no només els socialistes van fer pública la seva oferta de negociació, sinó que també va fer aquest pas el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Els dos partits coincideixen, entre altres aspectes, en la flexibilització de l'objectiu de dèficit perquè no sigui aquest any (com s'ha pactat amb Brussel·les), sinó el 2017, quan se situï per sota del 3 per cent, així com en la reforma de la llei electoral i en aconseguir un pacte educatiu.

Rivera segueix sense aclarir la incògnita de si facilitaria un Govern avalat per Compromís, IU i PNB, que són les altres forces amb les que negocien els socialistes, i va tornar a rebutjar un pacte demanant al mateix temps "trossejar Espanya i qüestionar la permanència a l'euro i el contrari".

De moment, Pablo Iglesias no entrarà en cap negociació perquè segueix negant-se a parlar amb el PSOE si aquest partit intenta pactar al seu torn amb Ciutadans. Iglesias va celebrar que els socialistes s'hagin inspirat en el seu programa per redactar les seves propostes, però va insistir que la seva aposta és un govern de progrés i això implica que el PSOE "no pot mirar cap a la dretea" i la gran coalició amb PP i Ciutadans.

Per part d'IU, Alberto Garzón va assenyalar que ha començat a negociar amb el PSOE un acord "programàtic" que li permeti "donar suport exclusivament a la investidura" de Sánchez, "no un govern en coalició ni un pacte de legislatura".

Per part de CDC, la seva portaveu, Marta Pascal, va afirmar que el document negociador del PSOE és "decebedor" perquè amb prou feines esmenta Catalunya ni ofereix "cap novetat".