Tres exalts càrrecs del Govern balear van admetre davant el tribunal haver executat l'ordre de contractar Nóos perquè tenia darrere Iñaki Urdangarin, una decisió que van atribuir a l'expresident Jaume Matas, com ja va fer dimarts l'exdirector general d'Esports José Luis Pepote Ballester.

Matas, per a qui la Fiscalia demana una condemna d'11 anys de presó, serà també el protagonista de la sessió d'avui del judici del cas Nóos a l'Escola Balear de l'Administració Pública (Ebap) de Palma, en el qual s'asseu al banc dels acusats la infanta Cristina com a cooperadora de dos delictes fiscals del seu marit.

Cap dels tres exalts càrrecs que van declarar ahir, l'exdirector de la Fundació Illesport Gonzalo Bernal; l'exgerent d'Ibatur Juan Carlos Alía i l'exassessor jurídic de l'esmentada empresa pública Miguel Ángel Bonet, va rebre una ordre directament de Matas, però els tres coneixien que les instruccions que els donaven procedien d'ell i no era possible discutir-les.

Bernal va assegurar que en el procés perquè el Govern contractés Nóos «les instruccions sempre venien del president», tant perquè portés l'oficina de seguiment del patrocini de l'equip ciclista Illes Balears-Banesto, com per organitzar dos fòrums de turisme i esport el 2005 i 2006.

Va aclarir que era conscient que tant les ordres que rebia de Ballester com de la llavors cap de gabinet de presidència, Dulce Linares, només podien procedir del cap de l'executiu perquè excedien la capacitat de despesa del director general (van suposar en total 2,5 milions d'euros) i la cap de gabinet actuava directament a instàncies de Matas.

A preguntes tant de la fiscal Ana Lamas com de la lletrada de Manos Limpias Virginia López Negrete, l'exalt càrrec va reiterar que el «contracte verbal» a Nóos per a l'oficina de l'equip ciclista i els dos convenis de col·laboració per a l'organització dels Illes Balears Fòrum es van decidir perquè els havia proposat Iñaki Urdangarin.

En el mateix sentit es va pronunciar l'exassessor jurídic d'Ibatur Miguel Ángel Bonet: «La idea que jo vaig rebre és que aquell contracte es feia perquè hi havia el senyor Urdangarin darrere i per ser el senyor Urdangarin qui era», va dir sobre els 150.000 euros que l'institut va pagar a Nóos per material publicitari per a l'equip ciclista.

Consigna fèrria

Bonet, que ja està pres per dues condemnes per malversació i s'enfronta en el cas Nóos a peticions de pena d'entre 5,5 i 13 anys de presó, va confirmar que va ser Matas qui va donar l'ordre. «A mi me la va transmetre el director gerent (el també acusat Juan Carlos Alía, que va declarar prèviament) i em va fer el comentari que venia de presidència. A Ibatur hi havia la consigna molt fèrria que tot el que venia de Presidència no es discutia», va manifestat Bonet.

El propi Alía va dir també que a finals de 2003 va rebre de Ballester la indicació de contractar i pagar a Nóos una part del conveni de patrocini de l'equip ciclista Illes Balears-Banesto, la corresponent al material promocional i que va entendre que l'ordre procedia de Matas.

«Em va dir Pepote: "Ja saps que ha dit el president que vosaltres a Ibatur també heu de pagar alguna cosa de l'equip ciclista, el marxandatge, que és lògic, i has de fer el conveni o el contracte amb ells", i així va ser», va explicar.

Després de la reunió on va conèixer Urdangarin i el seu soci Diego Torres, Alía va demanar a Bonet que donés forma a aquesta decisió: «Venia com a ordre donada que havíem de fer aquest conveni amb aquests senyors i així ho vaig fer». Alía no va qüestionar ni el preu, uns 150.000 euros, ni la contractació directa a Nóos Consultoria.