El nou Govern anunciat pel president francès, François Hollande, recupera l'antic primer ministre Jean-Marc Ayrault i obre la porta a destacats dissidents ecologistes, en una remodelació amb la mirada posada en les eleccions presidencials de 2017. Hollande sap bé que només la unió de les forces d'esquerres darrere de la seva eventual candidatura en els comicis li permetrà passar a una segona volta, que disputaria davant el candidat del centredreta o la líder de l'ultranacionalista Front Nacional (FN), Marine Le Pen. No obstant això, malgrat obrir la porta a nous socis, l'Executiu manté el seu perfil centrista i exclou els representants de la facció «rebel» del Partit Socialista.

Existia expectació per conèixer el nom del substitut de Laurent Fabius a Exteriors -la peça més rellevant de la remodelació- i Hollande ha apostat per un vell conegut: l'exprimer ministre Jean-Marc Ayrault, que va sortir de l'Executiu per la porta del darrere el 2014 entre baixes cotes de popularitat.

El nomenament de Ayrault s'inscriu en una tradició no escrita de designar per a la cartera d'Exteriors antics caps de Govern, com ho va ser el propi Fabius a la dècada de 1980.

«Al capdavant de la diplomàcia francesa cal que hi hagi responsables que tinguin experiència i que ja hagin exercit llocs de responsabilitat», va defensar el primer ministre de França, Manuel Valls, en un primer comentari sobre el seu nou equip.

Entre els debutants destaquen la fins ara secretària nacional del partit Europa Ecologia-Els Verds (EELV), Emmanuelle Cosse, que serà ministra d'Habitatge i que de forma immediata ha renunciat al lideratge de la seva formació.